woensdag 26 juni 2013

Linzen - Appelburger op Volkoren Pita

Vega linzenburger met appel
Deze vegaburger is een perfecte vervanging voor een dikke vleesburger. Dus doe je mee aan meatless monday of eet je sowieso weinig tot geen vlees, dan is dit een heerlijk recept voor jou! Lekker door de rode linzen en het zoetzure van een Granny appeltje. Gebruik veel verse kruiden, daarmee geef je elk gerecht meteen meer smaak.

De huisgemaakte kruidenmayonaise (veel gezonder dan uit een potje) en gekarameliseerde ui maken de burger helemaal af. Ik gebruik graag volkoren pita broodjes voor zowel falafel, als voor deze burger. De broodjes blijven lang knapperig en je zit niet gelijk helemaal vol.

Linzen bevatten veel vocht, dus heb ik ze in het vergiet extra lang uit laten lekken en vervolgens met een pollepel kapot gemaakt in een zeef, zo loopt er nog aardig wat extra vocht uit. Het bakken van de burgers is een precies werkje, ze hebben de neiging makkelijk uit elkaar te vallen, dus draai ze voorzichtig om!


Dit heb je nodig voor 2 personen:

Voor de linzenburger:
1,5 koffiekopje rode linzen
1,5 appel, granny smith, grof geraspt
1 bleekselderij stengel, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngesneden
2 bosuitjes, fijngesneden
2 eetl. broodkruim
handje verse basilicum
handje bladpeterselie, fijngesneden
1 tomaat, in plakjes
slablaadjes
4 volkoren pitabroodjes, geroosterd

Voor de gekarameliseerde uitjes:
1 witte ui, in dunne ringen
1 eetlepel olijfolie
snuf zout

Voor de mayonaise:
Het basisrecept is hier te vinden, daaraan kan je fijngesneden kruiden zoals peterselie en tijm toevoegen.

Volkoren pita met linzenburger en sla van het balkon! :) 

Bereiding:
Breng een ruime pan water aan de kook en spoel de linzen goed af onder de kraan. Kook de linzen in ongeveer 15 minuten gaar, giet ze af in een zeef en laat goed/ extra lang uitlekken. Druk met een pollepel de linzen kapot in de zeef en laat het extra vocht uitlekken. Doe de linzen vervolgens in een ruime kom.

Maak vervolgens de mayonaise, zoals beschreven in dit recept.

Verhit in een steelpan de olijfolie en bak hier de uitringen in, op laag vuur. Wanneer de ui zacht begint te worden, voeg een snufje zout toe en laat de uien nog 30 minuten zachtjes bakken, tot de ui zoet begint te ruiken. Schep regelmatig om.

Laat een koekenpan met wat olijfolie goed warm worden, voeg hier de fijngesneden knoflook, bosuitjes en bleekselderij aan toe. Laat dit mengsel ongeveer 5 minuten bakken. 
Voeg toe aan de linzen.

Neem de geraspte appel en knijp met je handen zoveel mogelijk vocht uit de appel, (vang het sap op, is lekker om te drinken). De appel kan je samen met de basilicum en peterselie toevoegen aan de kom met linzen. Hussel alles goed door elkaar, voeg het broodkruim en wat peper en zout toe. Zet het mengsel 15 minuten op een koele plaats.

Vorm vervolgens met je handen 4 burgertjes en bak ze in een koekenpan lichtbruin, beide kanten 5 minuten. Rooster de pitabroodjes en verdeel de sla en tomaat over de broodjes. Serveer de mayo en uitjes op tafel.

Home made kruidenmayo & gekarameliseerde uitjes
Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡


2 opmerkingen:

  1. Wauw wat een heerlijk idee! Heb al 2x je kikkererwten salade gegeten, heerlijk.

    Liefs x Suus Food Bandits

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beetje late reactie, maar wat leuk om te horen! Kikkererwten salade heb ik met liefde voor je gemaakt ;)
      Zie je zaterdag! X

      Verwijderen

Dankjewel voor je reactie! ♡