donderdag 30 mei 2013

Lentesalade van Spelt met Wortel, Courgette & Geitenkaas

Eventjes voelde het als zomer in 't Vondelpark
Tijd voor eens wat nieuws, nieuwe ingredienten, smaken en geuren kunnen wonderen doen in je keuken. Al geruime tijd lag er een zakje spelt in mijn keukenkastje, te wachten op het moment dat ik er iets heerlijks van zou maken. Inspiratie haalde ik uit het boek Vegalicious van Alice Hart, de naam zegt genoeg, dit is een soort bijbel voor mensen die vegetarisch eten. Al eet ik zelf af en toe wel vlees, ik  heb al heel wat recepten uit dit boek gemaakt, het is een aanrader! Uiteraard kon ik het niet laten van alles anders te doen, het idee komt wel uit dit boek. 
Het gebruik van spelt in de keuken kost meer tijd, dan je misschien normaal gewend bent, maar het resultaat mag er wezen. Spelt vult goed en heeft een stevige bite. Je moet het eerst minimaal 2 uur laten wellen in koud water, waarna je het vervolgens in ververst water, in 1 uur gaar kookt. Bedenk het dus op tijd als je deze salade (of iets anders met spelt) wilt maken. Wij aten deze salade koud in het Vondelpark tijdens een van de weinig mooie dagen deze week. Perfecte salade dus om mee te nemen naar een picknick of als lunch op je werk.

Wortel, Courgette met Sjalotjes en Knoflook in de oven
Dit heb je nodig voor 2 personen:

180 gram spelt
4 wortels, geschild en in reepjes gesneden (zie foto hierboven)
1/2 courgette, gewassen en in reeptjes
3 sjalotjes, geschild en door de helft gesneden
4 tenen knoflook
3 eetlepels balsamicostroop
5 eetlepels olijfolie
peper en zout

Spelt salade voor een picknick in het park
Bereiding:

Laat de speltkorrels minimaal 2 uur wellen in koud water. Giet ze vervolgens af en kook ze in ruim vers water op laag vuur gaar. Dit duurt ongeveer 45 - 60 minuten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. Leg de wortel, courgette, sjalotjes en knoflook (ongepeld) in een ovenschaal en verdeel 3 eetlepels olijfolie erover. Bestrooi met ruim peper en zout en zet dit voor ongeveer 25 minuten in de oven. Schep halverwege om.

Als zowel de spelt als groenten klaar zijn, hussel het dan door elkaar, roer de 2 overgebleven eetlepels olijfolie erdoor en geniet van het weer! Speltsalade met courgette, wortel en geitenkaas

Eet lekker!
 
Eat well. Love life. ♡

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡