zondag 19 mei 2013

Food Revolution Day - Tuinbonen Salade met Radijsjes en Koriander

Jamie Magazine organiseerde de Eat-In bij Roest tijdens de Food Revolution Day
Vrijdag 17 mei was het Food Revolution Day, een initiatief van Jamie Oliver, gericht op plezier hebben in koken, kennis over voeding vergroten, kortom bewuster omgaan met eten. Wereldwijd hebben landen deze dag 'gevierd' en uiteraard werd er veel gekookt, geproefd en samen gegeten. Niet voor niets is de slogan 'Cook it, share it, live it'.

In Nederland heeft Jamie Magazine een Eat-In georganiseerd bij Roest in Amsterdam. Het principe van een eat-in is dat iedereen wat te eten meeneemt en dit samen met lekkere wijntjes of biertjes gegeten wordt. Roest heeft een super buitenterrein met kampvuren, banken en tafels, maar het weer zat vrijdag een beetje tegen. 's Morgens heeft Jamie Magazine op een basisschool in Amsterdam gekookt met kinderen en daarna samen gegeten. Wat mij betreft een uitdaging om volgend jaar meerdere scholen mee te krijgen.

Eat-In tuinbonen salade 
Met vriendinnetjes zou ik richting Oost gaan, pokken stuk fietsen vanuit West, helemaal in de stromende regen, maar voorruit. Onderweg bij iemand thuis gaan schuilen en daar maar een fles wijn open getrokken. Ik ben blij dat we uiteindelijk toch nog op de fiets zijn gestapt om het laatste deel van de eat-in mee te maken. Voor de eat- in heb ik een salade van verse tuinboontjes met radijsjes en koriander gemaakt, een recept van Ottolenghi, en dat op een feestje van Jamie, gelukkig mocht ik blijven.
Het was goed dat ik iets had gemaakt, vriendinnetje Florijn had bedacht dat ze snel uit werk een kant-en-klaar salade bij de Appie zou halen. Ze had de slogan duidelijk niet begrepen ;)

Aangekomen bij Roest was de sfeer goed, buiten kwam de BBQ geur je tegemoet en binnen stond de tafel vol met heerlijk eten en waren er, ondanks het weer, genoeg foodies om al het lekkers samen mee te eten. Verschillende broden, lekkere olie, couscous-wortel salade, kikkererwten, aardappelsalade en nog veel meer...
De blueberry pancakes hebben wij helaas moeten missen, door onze late binnenkomst, volgend jaar dus toch eerder proberen te gaan.

Naast het samen eten, werd er vandaag ook geld opgehaald om voeding-educatie programma's te ontwikkelen voor kinderen. Aan het einde van de eat-in, op het punt dat iedereen ging opruimen, liep er een dakloze meneer binnen, die heeft voor zichzelf en zijn dakloze vrienden de restjes meegenomen, gelukkig nog een ruime maaltijd voor allemaal.

De avond eindigde dansend in de bar met live muziek. Hieronder volgt het recept van Ottolenghi voor de tuinboontjes salade met radijs. Ottolenghi snijdt de radijsjes in vieren, ik snijd ze in hele dunne plakjes, puur omdat ik dit er mooier uit vind zien, beetje eigenwijs. De tuinbonen zijn dubbel gedopt, dit houdt in dat je ze eerst uit de schil haalt en vervolgens uit hun (grijzige) velletje, zodat je de fel groene boontjes overhoudt.Radijsjes in dunne plakjes
Dit heb je nodig:

400 gr diepvries of verse tuinbonen
1 bosje radijsjes, ± 14 stuks
1/2 rode ui
handjevol peterselie, fijn gehakt
handjevol koriander, fijn gehakt
eetlepel komijnzaadjes, fijngemalen in vijzel
1 bio citroen, schil en sap
2 eetlepels azijn
olijfolie
peper
zoutVerse tuinboontjes, enkel gedopt

Bereiding: 

Breng een pan water aan de kook en voeg de tuinboontjes toe. Kook ze in ongeveer 4 minuten beetgaar, giet af en spoel onder de koude kraan. Snijd de ui in ringen en leg de ui met een beetje zout in de azijn, hierdoor wordt de ui zachter, laat ongeveer 15 minuten staan. Was de radijsjes en snijd ze met een kaasschaaf in dunne plakjes. Het meest tijdrovende klusje komt nu: het doppen van de boontjes, maak met je nagel een openingetje in de boon en knijp hem uit het velletje.

Haal de ui-ringen uit de azijn en spoel kort af onder de kraan, knijp vervolgens voorzichtig het vocht eruit. Meng in een kommetje het citroensap met een scheutje olijfolie, voeg wat peper en zout toe.
Neem een ruime kom en doe hier alle ingrediƫnten samen in, giet de dressing erover en hussel voorzichtig door elkaar. Klaar ben je voor een eat-in of picknick!


Tuinbonen, dubbel gedopt
Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡