Ontbijt: Vers gebakken volkorenbroodjes |
Gebakken volkorenbroodjes |
Dit deeg hoeft niet te rijzen, omdat er bicarbonaat (zuiveringszout) en yoghurt in gaat. Doordat de bicarbonaat in aanraking komt met het zuur uit de yoghurt ontstaan er belletjes, een soort koolzuurgas, dit is te vergelijken met een versneld gistingsproces. In plaats van yoghurt kan je ook karnemelk gebruiken, maar dat vind ik zo stinken, dus daar begin ik niet aan.
Het zuiveringszout neem ik mee in grote pakken uit Italië, maar ook bij de drogist (maagafdeling) is het hier verkrijgbaar. Zuiveringszout is in elk geval handig om in huis te hebben, sla kan je er heel goed mee wassen, wanneer je last hebt van je maag, meng dan een theelepel bicarbonaat en meng met wat lauwwater, drink in een keer op. Het heeft een zuiverende werking.
Het belangrijkste bij het maken van het deeg, is dat je het heel snel mengt (anders knijp je de luchtbelletjes eruit), de Ieren doen dit met een mes, maar dat moet ik ook nog even oefenen.
Happy weekend! ♡
Dit heb je nodig voor 4 kleine broodjes:
Deeg insnijden |
250 gr volkorenmeel
250 ml yoghurt
1 theel. bakpoeder
1/2 theel. zout
2/3 theel. bicarbonaat
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Doe alle ingrediënten samen in een kom en meng het snel tot een soepel deeg. Verdeel het deeg vieren en maak er kleine bolletjes van. Leg op bakpapier en snijd er kruisjes in. Bak ze in de oven tot ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 30 - 40 minuten. De broodjes zijn gaar als de onderkant hol klinkt, wanneer je erop tikt.
Eat well. Love life. ♡
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Dankjewel voor je reactie! ♡