zaterdag 18 mei 2013

Volkoren Broodjes

Ontbijt: Vers gebakken volkorenbroodjes

Zaterdagochtend, de geur van koffie en vers gebakken brood verspreidt zich door het huis en het is ook nog weekend... Fijner wakker worden bestaat niet! Het is makkelijk en relatief snel klaar, dus probeer ik één dag per week zelf broodjes te bakken voor het ontbijt. 

Gebakken volkorenbroodjes
Oorspronkelijk is dit een Iers recept voor hun befaamde soda bread. 
Dit deeg hoeft niet te rijzen, omdat er bicarbonaat (zuiveringszout) en yoghurt in gaat. Doordat de bicarbonaat in aanraking komt met het zuur uit de yoghurt ontstaan er belletjes, een soort koolzuurgas, dit is te vergelijken met een versneld gistingsproces. In plaats van yoghurt kan je ook karnemelk gebruiken, maar dat vind ik zo stinken, dus daar begin ik niet aan.
Het zuiveringszout neem ik mee in grote pakken uit Italië, maar ook bij de drogist (maagafdeling) is het hier verkrijgbaar. Zuiveringszout is in elk geval handig om in huis te hebben, sla kan je er heel goed mee wassen, wanneer je last hebt van je maag, meng dan een theelepel bicarbonaat en meng met wat lauwwater, drink in een keer op. Het heeft een zuiverende werking.

Het belangrijkste bij het maken van het deeg, is dat je het heel snel mengt (anders knijp je de luchtbelletjes eruit), de Ieren doen dit met een mes, maar dat moet ik ook nog even oefenen. 


Happy weekend! ♡


Dit heb je nodig voor 4 kleine broodjes:

Deeg insnijden

250 gr volkorenmeel
250 ml yoghurt
1 theel. bakpoeder
1/2 theel. zout
2/3 theel. bicarbonaat


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Doe alle ingrediënten samen in een kom en meng het snel tot een soepel deeg. Verdeel het deeg vieren en maak er kleine bolletjes van. Leg op bakpapier en snijd er kruisjes in. Bak ze in de oven tot ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 30 - 40 minuten. De broodjes zijn gaar als de onderkant hol klinkt, wanneer je erop tikt.

Volkorenbroodjes met geitenkaas en mosterdkiemen
Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡