woensdag 1 mei 2013

Aspergesoep van Verse Hollandse Witte Asperges

Aspergesoep met tomaat-komkommersalade & speltbrood
De aspergetijd is aangebroken en aangezien hij gemiddeld maar 2 maanden in Nederland duurt, moeten we er snel van genieten! Van vriendinnetje Arja moest ik ook wat met asperges doen en daar heeft ze natuurlijk helemaal gelijk in. Dus Ar, deze is voor jou! ;)We kennen allemaal wel de gekookte asperges met ham, ei en een botersausje of asperges met een stukje zalmfilet, doet het ook altijd goed. Ik heb gekozen om een fluweelzachte aspergesoep te maken. Lekker met wat stukjes ei erin en voor de liefhebber wat krokant gebakken ham.

Het is niet ingewikkeld om te maken en duurt ongeveer 30 minuten voordat het klaar is. Drink er een goed glas witte wijn bij en eet met een salade en/of wat brood. Op de valreep ben ik nog naar de winkel gerend om een bekertje slagroom te halen, maar dit heb ik uiteindelijk niet eens gebruikt. Puur de asperges geven een perfect romige structuur, dus nog extra gezond ook! 

De meeste mensen vinden de echt dikke asperges niet heel geschikt om gekookt te eten. Deze zijn dus heel goed om te gebruiken in de soep. Probeer zelf uit hoeveel bouillon je toevoegt, ik hou van stevige, romige soepen en heb niet al de bouillon gebruikt. Witte Hollandse Asperges 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

750 gr verse witte asperges

2 liter water
3 bouillonblokjes (goed voor 1,5 liter bouillon)
1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes gesneden
1 grote teen knoflook, geperst
1 sjalotje, fijngesneden
2 eieren, gekookt en in stukjes gesneden
evt. gebakken rauwe ham en verse kruidenKook de schillen en uiteindjes van de asperges en gebruik het kookvocht als basis van de soep

Bereiding:


Breng een pan met 2 liter water aan de kook. Schil de asperges met een dunschiller en snijd de achterkantjes van de asperges. Voeg de schillen en kontjes aan het kokend water toe en laat 15 minuten koken. Snijd de kopjes (bovenkant) van de asperges en zet even weg (niet weggooien!!!). Snijd de asperges in stukjes van 3 cm. 


Laat wat geklaarde boter of olie smelten in een ruimte soeppan en fruit hierin het sjalotje en de knoflook. Voeg vervolgens de asperges en bleekselderij toe, laat op middelmatig vuur even bakken, schep regelmatig om. 


Na 15 minuten vis je de schillen en achterkantjes uit het kookwater. Gooi het water niet weg!

Voeg de bouillonblokjes toe en laat deze oplossen in het water. Voeg 2/3 deel van de bouillon toe aan de asperges. Breng aan de kook tot de asperges gaar zijn, dit duurt ongeveer 10 minuten. 

Blancheer de kopjes van de asperges in de overige bouillon tot deze ook gaar zijn. 


Doe de soep in de blender en mix tot er een fluweelzachte soep ontstaat. Wanneer de soep te dik is, voeg wat extra bouillon toe.


Schep in kommetjes, verdeel de aspergekopjes en ei over de kommetjes.Aspergesoep met stukjes gekookt ei en peterselie
Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡