zaterdag 30 maart 2013

Happy Easter ♡




Geniet ervan!

Eat well. Love life. ♡

Salade met Paté en Cranberries

Dit is een goed voorbeeld van een feestelijke salade voor je Paasbrunch!  Het is heel snel klaar, zodat je alle tijd hebt voor familie en vrienden. 

De paté die ik in dit recept gebruik, is niet zomaar een paté, het is afkomstig van Firma Bijten uit Rotterdam. Deze jongens produceren verschillende smaken paté; boeren-, wilde ganzen-, noten pruimen- en venkelpate hebben ze in hun assortiment. Het is biologisch vlees en ze gebruiken alleen verse ingrediënten. 

In deze salade heb ik de noten- pruimenpaté gebruikt.  Maar het verhaal achter de wilde ganzenpaté wil ik jullie niet onthouden. Steeds meer ganzen overwinteren namelijk in Nederland en vertrappen dan grasland en akkerbouwgrond, waardoor dit onbruikbaar wordt. Jagers schieten zo nu en dan ganzen, zij zorgen voor het wildbeheer. De jagers weten vaak niet wat ze met de geschoten ganzen moeten doen. Aangezien gans vrij taai vlees heeft, maar voor paté perfect is, heeft Firma Bijten besloten hier iets nuttigs mee te doen! Mooi of niet? Check de website van Firma Bijten voor meer informatie. 



Dit heb je nodig als bijgerecht voor 4 personen:

1 pakje paté, in grove stukken
1 zak gemengde salade
handje vol gedroogde cranberry's, gehakt
handje geroosterde pompoenpitten
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel PX azijn



Bereiding

Meng de olijfolie en de azijn door de slablaadjes. Leg de sla op een groot bord en verdeel de stukken pate erover. Strooi de pompoenpitten en stukjes cranberry erover. Breng eventueel op smaak met wat peper, voorzichtig met zout, want de paté is (waarschijnlijk) zout genoeg. Fijne dagen!  


Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

dinsdag 26 maart 2013

Home Made Frietjes met Mayo

Heb jij af en toe ook zoveel zin in een frietje met mayo? Tijdens de Culiperslunch (waar producenten hun nieuwe producten presenteren) kreeg ik een papieren zak vol 'Hoeksche Rooie'. Dit is een aardappelsoort, geteeld door de Hoekschewaardse Telers, die samen al jaren aardappels telen in (verrassend) de Hoeksche Waard, dit ligt onder Rotterdam. Deze aardappels zijn dan ook een typisch streekproduct. Ze hebben een prachtig mooie rode kleur en zijn vol van smaak. Aangezien ik zelf niet zo'n fan van gekookte aardappels ben, heb ik er frietjes van gemaakt, in de oven gebakken natuurlijk! Ik moet zeggen dat ze echt lekker knapperig waren, laat ze minimaal 45 bakken.

Om ze net wat meer 'bite' geven heb ik ze gemarineerd in olijfolie met wat paprika- en chilipoeder. Deze aardappels zijn zeer geschikt om lekker met schil te eten, scheelt weer wat werk en extra lekker!

Wat eet je hierbij? Natuurlijk: huisgemaakte mayonaise, zo klaar en romig van smaak!
Is dit de eerste keer dat je mayo maakt? Het goedje schift snel, voeg daarom in het begin, druppel voor druppel de olijfolie toe.





Dit heb je nodig voor 2 personen:

Frietjes
8 Rooie Hoeksche aardappels
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
Snuf zout
Scheutje olijfolie



Mayonaise
140 ml olijfolie
1 eidooier
1 theelepel dijonmosterd
scheutje citroensap
peper en zout



Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aardappels en droog ze af. Snijd ze in partjes en schud ze droog in een theedoek. Hoe droger, des te knapperiger de frietjes. Meng in een ruime kom de olijfolie, paprika- en chilipoeder. Hussel de frietjes door het oliemengsel.

Spreid ze vervolgens uit op een bakplaat, schilkant naar beneden, snuf zout erover en bak ze in 45 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Maak in de tussentijd de mayonaise. Doe de eidooier in een kommetje en meng met een garde de mosterd erdoor. Voeg een beetje peper en zout toe.
Vervolgens kan je, druppel voor druppel, de olijfolie toevoegen, blijf onafgebroken kloppen. Wanneer dit goed mengt, kun je een dun straaltje olijfolie erin gieten, nog steeds blijven kloppen!
Wanneer de helft van olijfolie gemengd is, voeg je het citroensap toe. Ga door met een dun straaltje olijfolie tot alles is opgenomen. Klaar is je home made mayo!


Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

zaterdag 23 maart 2013

Risotto van Gierst met Groenten en Kastanjechampignons

Al eerder heb ik op mijn blog een recept met gierst geplaatst, deze salade was mijn eerste kennismaking met dit product en ik was meteen erg enthousiast. Daarom vandaag iets nieuws, de gierst gebruiken als vervanger voor risottorijst. Een groot succes, dit is een nieuwe lievelings! :) Er ontstaat bijna dezelfde crème-structuur die zo typerend is voor risotto en een groot voordeel vind ik dat het minder zwaar op je maag valt en natuurlijk super veel vitaminen!

Probeer zelf een beetje uit hoeveel bouillon je nodig hebt, ik heb precies 1 liter gebruikt, op 150 gram gierst.





Dit heb je nodig voor 2 - 3 personen:

150 gram gierst
1 grote wortel, in blokjes gesneden
4 stengels bleekselderij, verwijder de nerven, 
in dunne plakjes gesneden
1/2 courgette, in kwarten en plakjes
1 bakje kastanjechampignons, schoongemaakt 
en in plakjes gesneden
1 liter bouillon
handje parmezaanse kaas
2 bosuitjes, in dunne ringetjes
1/2 spaanse peper
handje peterselie, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
scheutje olijfolie om in te bakken


Bereiding

Bak in een ruime pan het bosuitje, rode peper en knoflook. Spoel ondertussen de gierst in een vergiet. Voeg de champignons toe aan het ui- knoflook mengsel en bak deze tot ze beginnen te slinken. Daarna kunnen de gesneden groenten erbij, schep zo nu en dan om.




















Doe de gierst in een pan met dikke bodem, op laag vuur en schep er één soeplepel bouillon per keer bij. Roer rustig en wacht tot het vocht is opgenomen, net zo lang tot de bouillon vrijwel op is en de gierst gaar is.


Voeg de risottogierst bij de groentenmix en roer door. Schep op en garneer met wat verse peterselie en parmezaanse kaas.





Eet lekker!!!
Eat well. Love life. ♡


woensdag 20 maart 2013

Boekweit Pannenkoeken met Tomatensalsa, Enjoy Lunchtime!

Deze pancakes zijn een goed alternatief als je glutenvrij wilt/ moet eten. 
Boekweitmeel is namelijk glutenvrij en te gebruiken in verschillende gerechten. Dit is een lekkere, voedzame lunch. Uiteraard kan je variëren met het beleg, op de pancakes. In plaats van een hartige pannenkoek, zijn ze namelijk ook erg lekker met een scheutje ahornsiroop.

Granaatappel is dit seizoen erg populair, om in uiteenlopende maaltijden te gebruiken. De vorm, de frisse smaak en tot slot de intense kleur, net kunst! Het witte vruchtvlees is heel bitter, dus maak de pitjes eerst schoon als dat nodig is en doe voorzichtig met het sap, je krijgt het moeilijk uit je kleding.


Dit heb je nodig voor 2 personen:

130 gram boekweitmeel
470 ml melk
2 eieren
2 handen tomaatjes (combinatie rode en gele heb ik gebruikt)
1 granaatappel
1 rijpe avocado
snufje zout
scheutje olie om in te bakken





Bereiding

Mix het meel, de melk, eieren en snuf zout in een ruime kom, tot een glad beslag.

Laat wat olie warm worden in een koekenpan en bak hierin de  pannenkoeken op laag vuur. Draai de pannenkoek pas om als de bovenkant droog geworden is, anders scheurt hij makkelijk. 

Maak ondertussen de tomaten-avocadosalsa en haal de granaatappelpitjes uit de vrucht. Doe dit heel voorzichtig! 

Wanneer de pannenkoeken gebakken zijn, kan je ze vullen met het tomatenmengsel, hem vervolgens dubbelvouwen & opeten. Klaar = Kees!





Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

zondag 17 maart 2013

Gebakken Quinoa met Bleekselderij, Gerookte Makreel en Zoete Yoghurt



Als een vet VISJE in de zee...




Af en toe een stukje vlees of vis maakt mij heel blij en ik zou er ook niet zonder willen/ kunnen, maar het meerendeel van de dagen eet ik (onbewust) vega en dat bevalt me eigenlijk prima!  Toch bevat vis veel essentiële stoffen, die ons lichaam nodig heeft. Vooral vette vis, zoals gerookte makreel, bevat veel omega 3 vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten. 

Aan het eten van vers gerookte makreel heb ik hele goede herinneringen. Zo ging ik vroeger met mijn opa Willem, naar de rokerij in Noordwijk, waar we de meest vers gerookte makreel in papier meekregen. Eén voor thuis en de ander smikkelden we onderweg al samen op! Mijn oma Beppie, ergerde zich dan aan de visgeur in de auto, maar we konden het niet laten... Eenmaal thuis lagen er alleen nog wat graten in het papier. 

Dit recept is in mosterd gebakken quinoa met bleekselderij en daarop uiteraard, gerookte makreel! Het fris-zure van de mosterd gaat goed samen met het vettige van de makreel. Om het smakenpalet af te maken, eten we het met een beetje zoete yoghurt!


Dit heb je nodig voor 2 personen:

150 gram quinoa
300 ml water
1 gerookte makreel (MSC keurmerk)
1 theelepel pitjesmosterd (niet al te pittig!)
4 stengels bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
2 eetlepels Griekse yoghurt
scheutje agavesiroop
1 bosuitje, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels olijfolie

zout en peper


Bereiden

Spoel de quinoa in een vergiet schoon en breng hem vervolgens in een pan water aan de kook. Na ongeveer 12 minuten is de quinoa gaar en droog gekookt.

Bak ondertussen in een koekenpan het bosuitje in wat olie en voeg de knoflook toe, bak dit ongeveer 3 minuten en voeg vervolgens de bleekselderij toe. 

Meng twee eetlepels olijfolie met de mosterd en roer dit door de (droog)gekookte quinoa. Schep dit mengsel in de koekenpan bij de bleekselderij en bak op laag vuur, in ongeveer 5 minuten, tot het goudbruin kleurt. 

Meng ondertussen de yoghurt met een scheutje agavesiroop en wat vers gemalen peper. 

Fileer de makreel, zodat alle graatjes eruit zijn. Schep eerst het quinoa- bleekselderij mengel op, verdeel daarover de stukjes makreel en schep 
in het midden wat van de zoete yoghurt.   





Eet lekker!

Eat well. Love life! ♡









maandag 11 maart 2013

Indiase Rode Linzensoep





Soms loop je zo'n winkel binnen, waar alles lijkt te kloppen, waar het heerlijk ruikt en waar  het één nog lekkerder eruit ziet dan het andere. Dat krijg ik vaak in de winkel Delicious Food op de Westerstraat (in Amsterdam), deze biologische winkel heeft een breed assortiment noten, zaden, koffie en hele bijzondere olie soorten. De koffiebonen komen hier rechtstreeks van de boer.
Het leuke van deze winkel vind ik dat het echt een familiebedrijf is, met maar één vestiging.
Achterin de winkel is een grote keuken waar verschillende home made producten vers bereid worden en vervolgens verkocht worden, zoals de heerlijke carrot cake. 

De ingredienten voor deze stevige Indiase rode linzensoep heb ik hier gehaald, ga er ook eens een kijkje nemen! 
Vandaag dus een stevige linzensoep die perfect als hoofdgerecht gegeten kan worden. Het bevat goed veel vitaminen en hij smaakt ook nog eens super!


Dit heb je nodig voor 4 kommen:

175 gr rode linzen
4 stengels bleekselderij, gesneden
4 grote wortels, in blokjes
1 liter groentebouillon
1 prei, in ringen
4 eetlepels Griekse yoghurt
1 theelepel kurkuma
1 theelepel paprika poeder
1 Spaanse peper, fijngesneden
1 bosje koriander, fijngesneden
1 takje rozemarijn

1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
olijfolie
peper en zout







Bereiding

Doe wat olie in een ruime pan met dikke bodem en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens de knoflook, prei, wortels, bleekselderij en Spaanse peper toe. Roer door en bak het ongeveer 5 minuten. Bak daarna de linzen kort mee en doe de kurkuma, paprikapoeder en koriander erbij. 

Voeg de bouillon toe en het takje rozemarijn en laat de soep ongeveer 15 minuten pruttelen tot de linzen gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer. Dien op in kommen en schep een eetlepel Griekse yoghurt in het midden. 




Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

Kikkererwten en Ei in Tomatensaus

Dit is een perfecte weekend lunch! Het heeft iets weg van het recept 'Eggs with Leftover Vegetables' en het handige is dat je met dit nieuwe recept ook eindeloos kunt variëren.  
Eigenlijk is dit de favoriete lunch van mijn vriend en aangezien hij het heel graag en regelmatig eet, wisselen we zo nu en dan van inhoud. Zo gebruiken we wel eens doperwtjes in plaats van kikkererwten en voegen we soms knoflook en een uitje toe, maar dit is niet eens nodig, omdat het zo heel puur smaakt.

Het makkelijke van dit gerecht is dat je alle ingrediënten samen in één pan doet en de eieren laat stollen, meer hoef je niet te doen, je hebt ten slotte weekend! :)

Gebruik altijd zoveel mogelijk biologische producten.




Dit heb je nodig voor 3 personen:

5 roma tomaten, grof gesneden
10 kleine tomaatjes, gehalveerd
6 eieren
1 blik of pot kikkererwten, uitgelekt
olijfolie
peper en zout


Eventueel: Spaanse pepertje, fijngesneden







Bereiding

Doe een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en voeg hier de roma tomaten (en eventueel Spaanse peper) aan toe, laat ze kort bakken en roer door totdat er een tomatensaus ontstaat. Vervolgens kunnen de kleine tomaatjes erbij. Verdeel daarna de eieren en kikkererwten over de tomatensaus.
Doe een glazen deksel op de pan en wacht ongeveer 7 minuten tot de eieren gaar zijn. Het eigeel mag nog een beetje vloeibaar zijn. Verdeel het mengsel over de borden.

Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

zondag 10 maart 2013

FoodDrinks TIP: Organic Zoete Azijn

Ruim 200 jaar geleden is een groep nonnen, vlakbij het Zuid Spaanse plaatsje Ronda, begonnen met de productie van olijfolie. Deze olie is plaatselijk altijd al beroemd geweest om zijn goede kwaliteit.

Voor mij een nieuw merk: LA Cuisine Organic. In de jaren negentig opgericht, om deze mooie olijfolie te verkopen. De productie van deze producten is volledig organisch, de bomen zijn onbespoten, groeien in beperkt aantal vierkante meter en zijn voor 100% herkomstig uit Andalusië. Intussen zijn er verschillende soorten olie te koop, evenals een mooie azijnsoorten.

Een flesje azijn van dit merk, kwam ik tegen in mijn favoriete kookwinkel (volgt later meer over) en ik moest hem natuurlijk meenemen om te proeven. Ik heb gekozen voor de LA Cuisine Organic Vinagar Al Pedro Ximénez. De Pedro Ximenez druiven ken ik van de overheerlijke PX dessertwijn, heel vol en zoet van smaak en mooi bij bijvoorbeeld chocolade, maar verwerkt als azijn kende ik de smaak nog niet. Nieuwsgierig ben ik naar huis gegaan en ik kan hem iedereen aanraden!

Deze azijn heeft een zoet - zure smaak, maar er zit ook een vleug karamel in en overduidelijk de geur van rozijnen! Gebruik deze azijn in bijvoorbeeld de salade met groenten en kidneybeans. Vervang dan de balsamico azijn door de Pedro Ximénez azijn.


Geniet ervan!

Eat well. Love life. ♡

zaterdag 9 maart 2013

Breakfast Smoothie

Yeah!!! Ik heb een nieuwe blender en kon natuurlijk niet wachten om hem gelijk te gaan gebruiken. Wat een fijn apparaat! ☺

Komende tijd dus veel lekkere soepen, smoothies en pesto's! Om te beginnen met een ontbijt smoothie, met rood fruit, havermout en lijnzaadjes.

Gebruik altijd rijp fruit. Diepvries fruit is trouwens ook perfect om te gebruiken. Ondanks dat de vruchtjes ingevroren zijn, blijven de vitaminen behouden! Zo kan je ook in de winter (betaalbaar) aardbeien en bosvruchten eten. 
Bewaar je smoothie koud, maar zorg dat hij op kamertemperatuur komt, voordat je hem opdrinkt, dat is beter voor je maag. Happy Saturday! 


Dit heb je nodig voor 1 persoon:


220 ml magere yoghurt of water
1 banaan, in stukken gesneden
100 gram bosvruchten of ander rood fruit
2 eetlepels havermout
1 eetlepel gebroken lijnzaad

Voeg eventueel wat gojibessen toe!


Bereiding


Doe alle bovenstaande ingrediënten in een blender en mix het goed. Schenk vervolgens in een groot glas en begin je dag lekker & gezond! 






Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

woensdag 6 maart 2013

Vegetarische Tom Kha Kai Soep

Voor de liefhebbers van pikant eten, heb ik hier het recept voor een geurige, vegetarische Thaise kokossoep.
In de originele Tom Kha Kai soep zitten stukjes kipfilet, ik heb gekozen om deze weg te laten en babymaïs hiervoor in de plaats te gebruiken. Ik vind het altijd wel leuk om een beetje te variëren met ingrediënten, misschien is het vloeken in de kerk, want tom kha kai betekent, letterlijk vertaald, Kip-Galanga. Eigenwijs... ik weet het!

Galanga, ook wel laos genoemd, is familie van gember, het heeft een milde gembersmaak en ook iets scherps. In de Thaise keuken wordt dit ingrediënt veel gebruikt. Naast de laos heb je voor dit recept nog een aantal lastig te verkrijgen ingrediënten nodig. Als je eenmaal een goede toko hebt ontdekt, is het probleem opgelost, daar is alles te verkrijgen wat je voor deze soep nodig hebt. Het eindresultaat is een pikante soep, met verrassende smaken. 

De pitjes uit de rode peper heb ik niet gebruikt en daar heb ik ook geen spijt van, want ik vond hem zo al vrij pittig.

Het originele recept wat ik heb gebruikt komt uit het boek de Thaise Keuken, van Kwee Siok Lan, ik heb naast het weglaten van de kip, de hoeveelheden ook iets aangepast.




Dit heb je nodig voor 4 kommen:

800 ml kokosmelk
350 gr paddenstoelen
10 babymaïs, grof gesneden
3 citroengras stengels
1 stuk laos, in stukken
4 citroenblaadjes, fijn gehakt
4 verse rode peper, fijn gehakt
sap van 1/2 limoen
1 eetl. vissaus
bosje koriander, gesneden
2 sjalotjes, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
scheutje olijfolie






Koriander
Bereiding

Snijd de citroengras stengels zijdelings in, tot het midden, zodat er een schuin streeppatroon op komt te staan, op deze manier kan de smaak zich beter verspreiden. Snijd de stengels vervolgens in 3 grove stukken. Neem vervolgens de laos en schil hem en snijd deze ook in grove stukken. 

Neem een pan met dikke bodem en doe daar een scheutje olijfolie in. Fruit hierin de sjalotjes en de knoflook en voeg vervolgens de stukken citroengras, laos en rode peper toe. Na 3 minuutjes kunnen de champignons en citroenblaadjes erbij, laat dit mengsel 5 minuten bakken. 

Voeg de kokosmelk, limoensap, vissaus en babymaïs toe en laat ongeveer 10 minuten pruttelen. Tot slot kan de koriander eraan worden toegevoegd. 







Babymaïs
Citroenblaadjes






















Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡


maandag 4 maart 2013

Food & Drinks TIP: Cafe Kaliber Amsterdam Oud West

Zondagmiddag is voor mij hét moment om het weekend af te sluiten, gezellig in een kroegje met vrienden en een goed glas wijn. Dat laatste is in veel kroegen een probleem, maar bij Kaliber begrijpen ze hoe het werkt. Dit gezellige cafe zit in de Wilhelminastraat op nummer 153, in Amsterdam.




De twee eigenaren, Maarten Huurdeman en Daan Littley, schenken verschillende mooie, natuurlijke wijnen, per glas. Daarnaast hebben ze een kleine kaart met zoveel mogelijk biologische gerechten. De prijzen zijn keurig,  je betaald €13,- voor een goed bereid hoofdgerecht. 

Het is een echt buurtcafé, waar iedereen welkom is voor een hapje en drankje. Ze hebben een fijn terras met verwarming en zomers zit je er heerlijk in het zonnetje! ☼
Regelmatig is er op zondagmiddag live muziek, check daarvoor hun facebook pagina.




Wij hebben gister verschillende wijnen gedronken, we begonnen met een mooie Riesling, (staat niet op de kaart) en vervolgens hebben we bijzondere rode wijnen geproefd. Vooraf aten we een combinatie van mooie kazen en charcuterie en hele lekkere Cerignola olijven (grote groene). Vervolgens kreeg vriendlief een stevige knolselderijsoep met een visterrine en ik een goedgevulde bisque met een mooie zachte vissmaak en een plaatje om te zien! 





















We zouden 's avonds nog een filmpje kijken, maar het was zo gezellig, dat we veel later dan gepland thuis kwamen. Maarten en Daan, bedankt voor jullie gastvrijheid & gezelligheid! ☺





Veel plezier!

Eat well. Love life. ♡

Inktvisjes met Knoflook- Kruiden Buikjes




Inktvis uit de oven, gevuld met lekkers is echt een van mijn favoriete recepten, vandaar dat hij niet kan ontbreken op mijn blog. 

Deze kleine pijlstaartinktvisjes, zijn verantwoord gevangen in de Noordzee. De visboer heeft ze al schoongemaakt en dat maakt het een heel makkelijk en snel gerechtje om klaar te maken. Perfect als voorgerecht of lunchgerecht, maar ook prima als hoofdgerecht met een salade erbij.

Als vulling ik heb gekozen voor veel verse kruiden, met knoflook, ansjovis en citroen, maar uiteraard kan je er je eigen draai aangeven. Zorg dat je de inktvis niet te lang in de oven zet, dan wordt hij taai. De kleine inktvisjes zijn erg kwetsbaar, vul ze voorzichtig, zodat ze niet scheuren.




Dit heb je nodig als voorgerecht of lunch voor 2 personen:

200 gram pijlstaartinktvisjes (ongeveer 6 kleintjes of 3 grote)
broodkruim van 3 sneedjes oud of getoast brood
handje gehakte dille
handje gehakte peterselie
handje gehakte basilicum
2 tenen knoflook fijn gesneden
sap van 1/2 citroen
3 ansjovisjes, fijn gesneden 
scheutje olijfolie





Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de tentakels los en snijd ze fijn. Meng de tentakels met kruiden, broodkruim, knoflook, citroensap en ansjovis. Giet er een scheutje olijfolie bij en meng goed door. Vul de inktvisjes voorzichtig met een klein lepeltje  tot ze helemaal gevuld zijn.
Bak ze vervolgens in de oven in ongeveer 10 minuten gaar.




Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

LEMON HEAVEN! ♡

Wauw, sprakeloos was ik na het proeven van dit wonder! Ja echt, wat een smaak, zo sappig en fris. Ik denk serieus dat ik nog nooit zo'n lekkere cake op heb! Hij ziet eruit als een gewone, saaie cake, soms heel moeilijk om in beeld te brengen hoe lekker iets smaakt...

Het fijne is dat hij gezonder is dan andere cakes, omdat er geen boter in zit en het amandelmeel is koolhydraatarm, nog een pluspunt! 
Dus: maak van deze dag een feestje en waan jezelf in Lemon Heaven! Proef hem, alsjeblieft!






Het orginele recept, de grapefruit cake, is van Deb van The Smitten Kitchen. Vervolgens is hij aangepast, als Meyer Lemon Leaf, door Tara van Sprouted Kitchen. Daar kwam ik hem tegen en heb ik hem hier en daar iets aangepast. Zo gebruik ik 'gewone' citroenen, in plaats van de Meyer citroen. Let er wel op dat je onbespoten citroenen neemt, omdat je de schil ook gebruikt.

In het recept van Sprouted Kitchen gebruikt Tara rijst-, amandel-, lijnzaad- en havermeel. Boodschappen doen om een cake te bakken is prima, maar om nou 4 soorten meel te kopen voor één cake, gaat me iets te ver. Dus gebruik ik in plaats van havermeel, wat extra rijst- en amandelmeel. Daarnaast gebruik ik geen lijnzaadmeel, maar gebroken lijnzaadjes, werkt vast prima en die heb ik al in huis. Happy Sunday! ☼☃




Dit heb je nodig:

2 grote eieren
125 ml olijfolie
60 ml yoghurt
2 eetl. (onbespoten) citroenschil
2 eetl. citroensap
2 theel. citroenextract (op natuurlijke basis!)
100 gram rietsuiker
1 eetlepel ahorn siroop
150 gram amandelmeel
90 gram rijstmeel
1 eetl. gebroken lijnzaadjes
1/2 theel. zout
1/4 theel. zuiveringszout (bicarbonaat)
1 theel. bakpoeder
olie, om cakevorm mee in te vetten

Citroenglazuur
80 ml citroensap
2 eetl. rietsuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in.

Klop de eieren, olijfolie, yoghurt, citroen- schil en -sap goed door elkaar en voeg vervolgens de ahornsiroop toe.

Meng in een andere kom de rietsuiker, amandelmeel, rijstmeel, lijnzaadjes, zout, bakpoeder en zuiveringszout. Voeg de helft van het droge mengsel bij het eiermengsel en meng goed. Vervolgens kan alles samen en roer door. Giet het in de cakevorm en bak de cake in 40 - 50 minuten gaar. Wanneer je er een sateprikker in steekt en hij komt er schoon uit, dan is de cake gaar!

Maak terwijl je de taart bakt het glazuur. Doe het citroensap met de suiker in een steelpannetje op laag vuur en roer door tot de suiker is opgelost en iets indikt. Laat de cake 10 minuten afkoelen als hij uit de oven komt. Prik vervolgens gaatjes met een vork in de bovenkant en giet het glazuur erover. 



























Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡