maandag 4 maart 2013

LEMON HEAVEN! ♡

Wauw, sprakeloos was ik na het proeven van dit wonder! Ja echt, wat een smaak, zo sappig en fris. Ik denk serieus dat ik nog nooit zo'n lekkere cake op heb! Hij ziet eruit als een gewone, saaie cake, soms heel moeilijk om in beeld te brengen hoe lekker iets smaakt...

Het fijne is dat hij gezonder is dan andere cakes, omdat er geen boter in zit en het amandelmeel is koolhydraatarm, nog een pluspunt! 
Dus: maak van deze dag een feestje en waan jezelf in Lemon Heaven! Proef hem, alsjeblieft!






Het orginele recept, de grapefruit cake, is van Deb van The Smitten Kitchen. Vervolgens is hij aangepast, als Meyer Lemon Leaf, door Tara van Sprouted Kitchen. Daar kwam ik hem tegen en heb ik hem hier en daar iets aangepast. Zo gebruik ik 'gewone' citroenen, in plaats van de Meyer citroen. Let er wel op dat je onbespoten citroenen neemt, omdat je de schil ook gebruikt.

In het recept van Sprouted Kitchen gebruikt Tara rijst-, amandel-, lijnzaad- en havermeel. Boodschappen doen om een cake te bakken is prima, maar om nou 4 soorten meel te kopen voor één cake, gaat me iets te ver. Dus gebruik ik in plaats van havermeel, wat extra rijst- en amandelmeel. Daarnaast gebruik ik geen lijnzaadmeel, maar gebroken lijnzaadjes, werkt vast prima en die heb ik al in huis. Happy Sunday! ☼☃




Dit heb je nodig:

2 grote eieren
125 ml olijfolie
60 ml yoghurt
2 eetl. (onbespoten) citroenschil
2 eetl. citroensap
2 theel. citroenextract (op natuurlijke basis!)
100 gram rietsuiker
1 eetlepel ahorn siroop
150 gram amandelmeel
90 gram rijstmeel
1 eetl. gebroken lijnzaadjes
1/2 theel. zout
1/4 theel. zuiveringszout (bicarbonaat)
1 theel. bakpoeder
olie, om cakevorm mee in te vetten

Citroenglazuur
80 ml citroensap
2 eetl. rietsuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in.

Klop de eieren, olijfolie, yoghurt, citroen- schil en -sap goed door elkaar en voeg vervolgens de ahornsiroop toe.

Meng in een andere kom de rietsuiker, amandelmeel, rijstmeel, lijnzaadjes, zout, bakpoeder en zuiveringszout. Voeg de helft van het droge mengsel bij het eiermengsel en meng goed. Vervolgens kan alles samen en roer door. Giet het in de cakevorm en bak de cake in 40 - 50 minuten gaar. Wanneer je er een sateprikker in steekt en hij komt er schoon uit, dan is de cake gaar!

Maak terwijl je de taart bakt het glazuur. Doe het citroensap met de suiker in een steelpannetje op laag vuur en roer door tot de suiker is opgelost en iets indikt. Laat de cake 10 minuten afkoelen als hij uit de oven komt. Prik vervolgens gaatjes met een vork in de bovenkant en giet het glazuur erover. 



























Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

4 opmerkingen:

  1. Ik had een vraagje !
    In de lijst van ingrediënten staat er ''90gram rijstmeel''.
    Verder in het verhaal van de bereiding staat er geen rijstmeel maar ''volkorenmeel''.
    Is het zo dat je kan kiezen welke van de twee je kan gebruiken of moet een specifiek 1 van die 2 zijn?
    Groetjes Jill.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jill, oeps... dat is een foutje, bedankt voor het doorgeven! Het moet inderdaad rijstmeel ipv volkorenmeel zijn.
      Groetjes, Martine

      Verwijderen
  2. hoeveel koolhydraten zit er in de cake

    BeantwoordenVerwijderen
  3. TIP: In plaats van rietsuiker kun je ook heel goed xylitol gebruiken; een zeer verstandige vervanger hiervoor !

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie! ♡