zaterdag 23 februari 2013

Kerrie Kooltaartjes

Vandaag had ik ineens trek in een stukje hartige taart, met zo'n lekkere krokante bodem.
Over de inhoud van de taart hoefde ik niet lang na te denken, aangezien ik nog 3/4 witte kool had liggen van de zoete couscous salade. Het is een heel lekker taartje geworden met volle kerrie smaak. 

Doe heel voorzichtig met de bodem, want deze is zeer breekbaar, maar wel gezond, want er zit geen boter in. Neem kleine of middelgrote taartvormpjes, ipv een grote vorm, want daar krijg je dit deeg niet in, door de breekbaarheid. Ik heb 2 middelgrote vormen gebruikt met losse bodem, erg handig voor dit soort recepten.

Witte kool is een echte Hollandse groente, die het hele jaar verkrijgbaar is. Deze kool wordt voornamelijk verwerkt tot zuurkool, maar je kunt het ook onbewerkt eten, zoals in dit recept. Er zijn 2 soorten witte kool: de spitskool en de ronde, witte kool. De smaak is vrij neutraal, waardoor je er eindeloos mee kunt variëren, koken, wokken, bakken, rauw, etc. In dit recept bakken we de kool en gaat hij vervolgens de oven in.





Dit heb je nodig:
voor 4 kleine, of 2 middelgrote taartvormpjes

1/2 ronde witte kool
175 gram amandelmeel
  75 gram volkorenmeel 
40 ml kokosolie, vloeibaar
40 ml olijfolie
4 eetl. water
1 eetl. rozemarijn, fijngehakt
2 eetlepels kerrie
2 sjalotjes, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
100 gr belegen kaas, geraspt
3 eieren
peper en zout


Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden en vet de taartvormpjes in. 

Neem een kom en doe daar het amandel- en volkorenmeel in, samen met de rozemarijn en een snuf zout. Meng dit met je handen door elkaar. Voeg vervolgens de olijf- en kokosolie toe en daarna het water. Mix alle ingrediënten door elkaar, tot een (beetje) vochtig en kruimelig deeg. 

Verdeel het deeg over het aantal vormpjes wat je hebt. Duw het plat op je werkbank en druk het vervolgens in de taartvormpjes uit (alles zonder deegroller). Zorg dat de bodem en de zijkanten goed aangedrukt zijn.

Snijd het overtollige deeg aan de bovenkant weg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem, om luchtbellen en breken te voorkomen. Zet de vormpjes voor ongeveer 10 minuten in de oven, tot ze droog gebakken zijn.





Snijd ondertussen de kool in kleine stukjes en fruit het sjalotje in wat olie, samen met de knoflook, in een hapjespan. Voeg de kerrie toe en laat 3 minuten meebakken. De kool kan er vervolgens bij, schep rustig door het kerriemengsel, zodat de kool geel begint te kleuren.





Verdeel de kerrie kool over de taartvormpjes, tot net onder de rand.
Neem een kom en doe de eieren met de helft van de kaas erin. Meng dit kort met een garde.
Giet over de taartjes en strooi de overige kaas erover. Bak voor ongeveer 20 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin gekleurd is. Bestrooi daarna met vers gemalen peper.



Lekker met een frisse groene salade!





Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡