zaterdag 9 februari 2013

Gezond Havermout Ontbijt

Je kent vast het gevoel dat je niet voldoende of goed ontbeten hebt en dat je vervolgens haast niet tot lunchtijd kan wachten om weer wat te eten. Je concentratie neemt af en je hoort je maag knorren, vervelend!

Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, dat weten we inmiddels. Maar over wat je dan dient te eten zijn de meningen verdeeld. De één zweert bij 2 boterhammen en een stuk fruit, terwijl de ander gaat voor een ouderwets bordje pap.

Persoonlijk begin ik de dag (doordeweeks) het liefst met havermout en sojamelk, daar doe ik vaak wat fruit doorheen of gedroogde cranberries met wat gojibessen of noten, beetje opleuken dus! Want om nou te zeggen dat ik havermout verrukkelijk vind... nee, ik vind het een beetje smaakloos. Waarom ik het dan toch eet?

Havermout staat bekend om zijn lage Gi-waarde, dit is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose worden opgenomen in het bloed. Een lage Gi-waarde zorgt ervoor, dat je langer een vol gevoel hebt, omdat het langzaam verteert. Daarnaast bevat havermout veel vezels, wat weer goed is voor je darmen. Ook bevat het veel vitamine B1 (speelt een rol bij verbranding van koolhydraten uit onze voeding), fosfor (mineraal, geeft stevigheid aan botten en tanden en speelt rol in energiestofwisseling) en magnesium (nodig voor oa botopbouw en overdracht van prikkels in spieren). Kortom: het is gezond en je komt er makkelijk de ochtend mee door! 
Kook de havermout ongeveer 15 min. in wat water of (soja)melk voor je het opeet.


Havermout met sojamelk, kiwi & gojibessen

Eet lekker!

Eat well. Love Life.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡