vrijdag 11 oktober 2013

Brood bakken: Speltbrood met Pompoen- en Zonnebloempitjes met Lijnzaadjes

Uitgebreid ontbijt; vers gebakken speltbrood met roomboter en gekookte eitjes

Als er iets is waar je mij voor wakker kunt maken is het lekker brood én een uitgebreid ontbijt. Die twee gaan lekker samen, dus een goed begin lijkt me. De laatste jaren eet ik als ontbijt vaak havermout of wat kwark met fruit. Extra lekker om dan in het weekend vers brood te bakken, wat roomboter erop, gekookt eitje erbij, heerlijk!

Een van mijn beste vriendinnetjes, Catrien, is echt een prof bakker en zij gaf mij wat tips voor de samenstelling en hoeveelheden om brood te bakken. Het deeg is snel klaar, alleen het rijzen en bakken kost wat tijd, maar de smaak is zo lekker en puur, dat ik daar graag tijd voor maak. Natuurlijk had ik gewoon tarwebrood kunnen bakken, maar spelt vind ik zelf erg lekker en het is nog gezond ook, dus hierbij een recept voor speltbrood.

Dit deeg blijft erg vochtig (het lijkt meer op beslag dan deeg) en je kunt het dus niet tot een bal vormen, gebruik daarom een broodvorm of cakevorm. De korst wordt heerlijk krokant, yum!

Vers gebakken Speltbrood

Dit heb je nodig voor 1 brood:

500 gr speltmeel
50 gr pompoenpitten
50 gr lijnzaad
50 gr zonnebloempitten
11 gram gedroogde gist
500 ml warm water
1 ruime theelepel zeezout

Olijfolie, om vorm mee in te vetten.

Bereiden

Vet de cake- of broodvorm in. Rooster de pitjes in een droge koekenpan op laag vuur, tot de pompoenpitten open knappen.
Meng alle droge ingrediënten in een ruime kom, hou alleen wat pitjes over voor de buitenkant van het brood. Voeg vervolgens in 2 delen het warme water toe en roer dit met een houten pollepel door het meel, niet kneden dus.
Giet het deeg in de vorm en strijk het glad. Dek het af met een theedoek en laat een uur rijzen tot het deeg boven de vorm uitstijgt. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Strooi de achtergehouden pitjes over het brood en bak het in 45 - 50 minuten in de voorverwarmde oven. Klop op de onderkant van het brood; klinkt het hol, dan is hij gaar.
Laat 30 minuten afkoelen voordat je het brood gaat snijden.

Goed begin van het weekend met nog warm speltbrood

Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

19 opmerkingen:

  1. Ziet er echt heerlijk uit en een mooi gedekte tafel. Heerlijk die fijne ochtenden in het weekend.

    Liefs Suus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks Suus! Helemaal met dit weer zijn lange ontbijtochtenden niet verkeerd he?!

      Verwijderen
  2. Hi Tien, op hoeveel graden moet ik het brood bakken in de oven?? (ik ben een nitwit!) groetjes, Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps... vergeten erbij te zetten! De oven op 200 graden voorverwarmen. Thanks voor je vraag. Gelijk aangepast in het recept! :)

      Verwijderen
  3. Ik weet niet of het wel zo'n goed idee is om de vorm met olijfolie in te vetten. Deze is m.i. niet geschikt voor hoge temperaturen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie. Ik heb nu een nieuwe broodbak vorm, die hoeft eigenlijk niet eens ingevet te worden. Kokosolie een goed alternatief?

      Verwijderen
  4. Ik gebruik kokosolie om in te vetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat is het een mooi brood geworden; ik heb er lekker veel zaden en pitten op gedaan en hij is schitterend!
    Nu nog proeven.....
    Bedankt,hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen Sonja, dank je! Ik hoop dat hij lekker smaakt. Geniet ervan!

      Verwijderen
  6. Het is echt een heerlijk brood en gaat nog veel vaker gemaakt worden!!
    In tegenstelling tot wat je vaak leest over spelt brood, was het een lekker vochtige structuur.
    Super recept! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi! Hij is hier ook favoriet en zo makkelijk te maken. Dank voor je reactie! :)

      Verwijderen
  7. Kun je dit recept ook met volkorenspeltmeel maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker, ik gebruik zelf ook vaak volkorenspeltmeel voor dit brood!

      Verwijderen
    2. ik heb geen droge gist,maar verse,hoeveel daarvan moet ik gebruiken

      Verwijderen
  8. Fijn recept! Ik woon in Amerika en kan hier enkel speltbloem krijgen, geen meel. Nu werd het brood de eerste keer niet echt goed gaar, enig idee of dat aan de bloem kan liggen? Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie vraag! Waarschijnlijk ligt dat inderdaad aan de bloem. Meel bevat meer vliesjes, de zemelen. Deze nemen vocht op, hierdoor kan ik mij voorstellen dat het brood sneller gaar wordt. Dank voor je vraag!

      Verwijderen
  9. Net uit de oven gehaald! Hele huis ruikt er naar, wat heerlijk!! Kan niet wachten zo een stukje te proeven. Je kunt dit toch wel (in plakjes) in de vriezer bewaren toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Late reactie sorry, net terug van vakantie. Misschien is het brood inmiddels wel op, maar invriezen kan zeker! Die geur alleen al is heerlijk he?! Ik hoop dat het gesmaakt heeft! :)

      Verwijderen

Dankjewel voor je reactie! ♡