maandag 23 september 2013

Perentaartje met Spelt-Walnoten-Kokos bodem

Gezond Perentaartje met zelfgemaakt amandelspijs en speltbodem
Dit is een makkelijk recept, voor een relatief gezond taartje. Er gaat weinig suiker door en in plaats van roomboter gebruik ik kokosolie. De smaak daarentegen doet niet onder voor een taart met de andere lekkere, maar ongezondere ingrediƫnten. Voor de bodem gebruik ik speltmeel, in combinatie met gehakte walnoten en kokosrasp. Je kunt de kokos ook vervangen door havermout, de taart wordt dan iets minder zoet, maar wel zwaarder.

In dit recept gebruik ik oersuiker, in plaats van kristalsuiker. Oerzoet is ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap. Alle voedingsstoffen blijven behouden (ongeraffineerd), onder andere veel ijzer. Dit is dus vele malen beter als kristalsuiker. Eerder maakte ik al eens gingerbread, met een andere suikervervanger; melasse, dit heeft een meer bittere smaak.

Dit heb je nodig:

Peren uit de moestuin
Voor de bodem
80 gr speltmeel
100 gr kokosrasp
25 gr walnoten, grof gehakt
60 ml ahornsiroop
60 ml kokosolie
1/2 theelepel zout

Voor de vulling
2 peren, geschild
60 ml kokosolie
100 gr amandelmeel
50 gr oersuiker
1 ei
sap van een halve citroen
+ taartvorm 18 cm.
+ wat olie om de taartvorm mee in te vetten


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de taartvorm in.
Meng de ingrediƫnten voor de bodem door elkaar, dit zal een vrij nat deeg worden. Neem een andere kom en doe hier het amandelmeel, kokosolie, oersuiker, ei en citroensap door, roer goed door met een garde.
Snijd de peren door midden en verwijder voorzichtig het klokhuis. Snijd de peren vervolgens in de lengte in dunne plakjes, maar zorg dat ze peer bij het stokje bij elkaar blijft.

Druk het deeg voor de bodem aan in de taartvorm, zorg dat de hele taartvorm goed bedekt is. Verdeel nu de amandelvulling over de bodem en verdeel de peren erover.
Bak in ongeveer 45 minuten in de oven gaar. Heerlijk lauwwarm eten met een dot (soja)slagroom.

Perentaart zonder geraffineerde suikers of roomboter
Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡