donderdag 25 april 2013

Home Made Falafel van Kikkererwten en Butternut Pompoen


Falafel, oorspronkelijk een Libanees vegetarisch gerecht. Het zijn kleine balletjes van kikkererwten met knoflook, koriander en peterselie. In Nederland veelal verkocht in shoarma zaken, gefrituurd en uit de diepvries, niet heel gezond dus.  De kruidige smaak van falafel, de knapperige buitenkant en smeuïge binnenkant vind ik erg lekker! Vandaar de uitdaging om gezonde falafel te maken, gebakken in de oven en gemengd met butternut pompoen. De zoetige, zachte smaak van de pompoen, past goed bij het stevige van de kikkererwten.

Aangezien de falafel vrij zwaar is, heb ik bij dit recept een sausje van Griekse Yoghurt met wat kerrie, peper en zout gemaakt, that's it! Lekker fris bij de falafel.

Dit gerecht vergt wat tijd, aangezien de pompoen eerst ruim 40 minuten in de oven moet garen, het mengsel vervolgens een tijdje moet afkoelen en tot slot gaat de falafel nog 40 minuten de oven in. Niet echt een after-work maaltijd, maar wel erg leuk én zeker ook lekker om te maken!







Dit heb je nodig voor 2 personen:

1 butternut, geschild, ontpit en in stukken gesneden
350 gr kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
3 tenen knoflook
1 bosuitje, in ringetjes
bosje koriander
bosje peterselie
1/2 theelepel gemalen kardamom
1/2 theelepel gemalen komijnzaadjes
theelepel chilipepertjes of 1 rode peper fijngesneden
paneermeel, 2 eetlepels
olijfolie
peper en zout

4 eetelepels Griekse yoghurt
1 eetlepel kerrie
snuf peper en zout

Erbij: volkoren pita broodjes en een frisse groene salade



Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de stukjes pompoen op een bakplaat en meng met wat olijfolie, peper en zout. Strooi de chilipepertjes erover. Verdeel de pompoen over de bakplaat en plaats in de voorverwarmde oven. Bak de pompoen in ongeveer 40 minuten gaar.

Doe ondertussen de kikkererwten, kruiden, knoflook, bosuitje, peper en zout in een keukenmachine en mix het geheel tot het half gemalen is. Het moet een korrelig mengsel zijn. (Ik deed het geheel in de blender, maar de substantie was te vast, mengde niet lekker, dus heb ik 2 eetlepels water toegevoegd.)

Laat de pompoen afkoelen, prak het geheel met een vork en meng het door het kikkererwten mengsel. Zet 15 minuten koud, zodat het goed kan afkoelen.

Vervolgens maak je met twee lepels hoopjes van het mengsel (zie foto hierboven) en leg dit op bakpapier of in een ingevette ovenschaal. Smeer op elk hoopje wat olijfolie en bestrooi met wat paneermeel. 

Bak de falafel in ongeveer 40 minuten goudbruin op 200 graden in de oven. Draai halverwege voorzichtig om. Maak ondertussen een simpele groene salade en maak de yoghurtsaus door de kerrie, peper en zout (naar smaak) toe te voegen. Serveer met volkoren pita broodjes. 


 

Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡ 

8 opmerkingen:

  1. Mmm, die ga ik deze week eens maken, fijn in de oven ipv frituren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He Martine,

    Vorige week dit gerecht al gespot en gister eindelijk tijd gehad om te maken, super lekker!! De helft van het mengsel bewaard voor een dag met weinig tijd om te koken :)

    ps. waar koop jij volkoren-pitabroodjes? Kon ze nergens vinden (AH, Marqt, Hema..)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. He Bineke,

      Yes, fijn dat ze lekker waren. Heel leuk om te horen! :) Volkoren pitabroodjes koop ik bij Ekoplaza, jammer dat ze niet gewoon bij de AH te krijgen zijn. Ik vind juist de volkoren heel lekker omdat ze iets steviger zijn en veel beter vullen dan de witte.

      Liefs, M

      Verwijderen
  3. Gevonden! En ze zijn inderdaad veel lekkerder:) Thanks!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De turkse winkels hebben ook altijd die volkoren broodjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Anita,

    Thanks voor de tip! Die ga ik snel eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen

Dankjewel voor je reactie! ♡