zaterdag 15 december 2012

Gingerbread by Hemsley & Hemsley

Hemsley & Hemsley zijn 2 zusjes uit Londen, die samen de food business zijn ingegaan en zorgen voor gezond eten, vol met onmisbare voedingsstoffen. Veel celebrities zijn fan en ik ook!

Het is bijna winter, officieel dan, want het voelt al een tijdje zo, daarom een typische wintersnack. Lekker voor 's middags bij een grote kop thee of chocomelk, op de bank onder een dekentje, genieten!


Het leuke van dit gingerbread is, dat er geen suiker in gaat en maar een kleine hoeveelheid boter. Je kan dus wel zeggen dat dit een gezonde snack is. Door de vele kruiden die erin gaan krijgt dit brood een warme, spicy smaak. 


Als vervanger van suiker wordt er een beetje pure ahornsiroop en rietsuikermelasse toegevoegd.

Ahornsiroop of maple syrup is afkomstig van de Maple tree uit Noord- Amerika. Het ahornsap wat uit de boom komt bevat veel vocht, door dit te onttrekken ontstaat de zoete smaak. Het is beter dan gewone suiker, al moet je hier natuurlijk ook niet teveel van gebruiken.

Rietsuikermelasse was vroeger een afvalsproduct wat overbleef bij het maken van suiker uit suikerriet. Het heeft een bittere smaak, ergens ook wat zoutig en ruikt sterk, dit product heeft een hoog gehalte belangrijke mineralen. Ondanks de bittere/ enigzins zoute smaak wordt het gebruikt om bijvoorbeeld pannenkoeken mee te zoeten. Dit product kan je kopen bij de biologische supermarkt.
Goed, dan nu het recept:

Dit heb je nodig:

2 rijpe bananen 
3 eieren
2 eetl. ahornsiroop
1 theel. vanille extract
30 gr boerenboter
1/2 theel. bicarbonaat of baking soda
220 gr gemalen amandelen
25 gr. gebroken lijnzaad
1/4 theel. gemalen kruidnagel
1/4 theel. nootmuskaat
1/3 theel. kardamom
3,5 eetl. rietsuikermelasse
2 eetl. gemalen gember
20 gram verse gember heel fijn gemaakt
(als je geen verse gember hebt, doe er dan 1 extra eetlepel gemalen gember door).
Snuf zout
Klein beetje extra boter om bakvorm mee in te vetten.

Bakvorm voor cake of een ronde voor taart (hij hoort eigenlijk in een cakevorm, ik had het te laat door en het beslag toen al in een ronde taartvorm gegoten... whoeps)

Gebruik altijd zoveel mogelijk biologische producten!  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Laat de boter in een sauspannetje smelten op laag vuur, laat de boter rustig afkoelen.
  3. Prak met een vork de bananen in een grote kom fijn. Voeg de ahornsiroop, rietsuikermelasse, eieren, kruiden, boter, vanille, zout en bicarbonaat toe. Meng alles goed met een garde.
  4. Voeg de gemalen amandelen en lijnzaadjes toe en meng alles tot een glad beslag.
  5. Beboter de bakvorm en giet vervolgens het beslag erin. Bak het gemberbrood ongeveer 1,5 uur in een langwerpige cakevorm en 1 uur in een ronde taartvorm.
  6. Laat het gemberbrood rustig afkoelen, lekker met een lik boerenboter.  
 
Eet lekker! <3
Eat well. Love life.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡