maandag 10 december 2012

Eggs with Leftover Vegetables & Kurkuma


Makkelijke en gezonde maaltijd als lunch of diner. Gebruik groenten die je nog hebt liggen bijvoorbeeld, courgette, spinazie, venkel, paprika, tomaten, aubergine... Champignons kunnen er ook heel goed door. Bak de groenten 5 minuten met wat knoflook en een fijn gesneden uitje in een koekenpan. Maak met een pollepel twee kuiltjes in de groenten en breek daar de eitjes in, laat ze gaar worden tussen de groenten. Zorg dat het eiwit helemaal gestold is. Zelf vind ik het lekker om wat gedroogde rode pepertjes erover heen te gooien, beetje spicy!

Om het helemaal af te maken, kan je een simpel 'dipsausje' maken van yoghurt of kwark. Roer hier een uitgeperst teentje knoflook door, met een snuf zout en een theelepeltje kurkuma (hieronder vind je meer informatie over dit kruid). Meng het goed door elkaar en schep een flinke eetlepel yoghurt op de groenten. 

Lekker, gezond en zo klaar!

KURKUMA

In veel Oosterse landen wordt dit eeuwenoude kruid veelvuldig aan recepten toegevoegd, maar het kent daar ook een belangrijke medicinale toepassing. In India wordt het ook wel het 'heilige poeder' genoemd. Kurkuma zorgt voor een gele kleur in gerechten, vergelijkbaar met saffraan. Het is ook een onderdeel van kerrie, waardoor de gele kleur ontstaat. Qua smaak heeft kurkuma een milde bittere smaak. 

Is het lekker?!

Door een paar gram kurkuma te roeren door wat yoghurt of kwart, met een beetje peper en zout is de smaak lekker, MAAR, de belangrijkste reden om dit kruid te eten is dat het waarschijnlijk een goede (preventieve) werking heeft op verschillende ziektes. 
Er worden momenteel verschillende onderzoeken gevoerd, om te kijken hoe het precies zit. Zo lijkt het er bijvoorbeeld sterk op dat kurkuma kanker kan helpen voorkomen. Daarnaast denkt men dat het kruid een positieve invloed heeft op het tegengaan van dementie.

Altijd goed om te weten!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡