vrijdag 28 december 2012

Coquilles Saint Jacques




Coquilles met knolselderijpuree en gepofte bietjes hebben wij 1e kerstdag gegeten, het was een groot succes en is het niet ingewikkeld om te maken. Uiteraard kan dit gerecht in kleinere hoeveelheid ook perfect als voorgerecht geserveerd worden.


Dit heb je nodig voor 2 personen:


8 coquilles St.- Jacques

1 knolselderij
1 bekertje slagroom
7 tenen knoflook
2 rode en 2 gele bieten
bosje oregano
paar takjes rozemarijn
goede olijfolie
citroen
crema di balsamico
Maldon zeezout

Bereiden:


Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bietjes en snijd ze in kwarten, grote bieten mogen nog een maatje kleiner worden gesneden. Leg de bieten op dubbelgevouwen bakpapier, samen met de oregano en rozemarijn, 6 tenen knoflook en sprenkel wat olijfolie erover. Bindt het bakpapier met een touwtje vast, zodat je een dicht pakketje krijgt. Zet ruim 1 a 1,5 uur in de oven. Check tussendoor of de bietjes al gaar zijn.


Breng een pan met ruime hoeveelheid water aan de kook. Schil de knolselderij en snijd hem in kleine blokjes.

Laat de blokjes ongeveer 30 minuten koken, tot de knolselderij gaar is en giet af. Knijp een teentje knoflook fijn en voeg toe aan de knolselderij. Pureer de knolselderij met de staafmixer tot een gladde puree, voeg een scheutje slagroom toe, zodat er een mooie romige textuur ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Zet weg tot gebruik, voor het opdienen nog even opwarmen.

Tot slot het aller lekkerste; de coquilles! Ik neem vaak de al schoongemaakte coquilles, dit scheelt wat werk. Maak eerst de dressing voor bij de coquilles. Meng wat olijfolie en citroensap en zet even weg.

Neem een grillpan en bak de coquilles in wat boter (goed heet), in 1/1,5  minuut per kant, tot ze mooie lichtbruine 'grillstreepjes' hebben. 

Maak de borden mooi op, in het midden een grote schep knolselderijpuree met een takje rozemarijn. Verdeel daarnaast de coquilles en doe er druppels van de citroenolie overheen. In deze druppels kan je een kleiner druppeltje crema di balsamico spuiten. 


Zet de gepofte bietjes in een schaal op tafel,  de tenen knoflook die gepoft zijn, hebben een zoetige smaak en zijn boterzacht, heerlijk om op brood uit te smeren.




Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡