maandag 31 december 2012

Gelukkig Nieuwjaar!!!


Gelukkig Nieuwjaar allemaal! Laten we samen in 2013 nog meer genieten van mooie kleuren, geuren & gezonde gerechten, met een goed glas wijn en gezellige mensen om ons heen! Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lezen van mijn blog, jullie tips en ideeën inspireren, dus ga hier vooral mee door. Thanks!

EAT WELL. LOVE LIFE.

X Martine  


vrijdag 28 december 2012

Coquilles Saint Jacques




Coquilles met knolselderijpuree en gepofte bietjes hebben wij 1e kerstdag gegeten, het was een groot succes en is het niet ingewikkeld om te maken. Uiteraard kan dit gerecht in kleinere hoeveelheid ook perfect als voorgerecht geserveerd worden.


Dit heb je nodig voor 2 personen:


8 coquilles St.- Jacques

1 knolselderij
1 bekertje slagroom
7 tenen knoflook
2 rode en 2 gele bieten
bosje oregano
paar takjes rozemarijn
goede olijfolie
citroen
crema di balsamico
Maldon zeezout

Bereiden:


Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bietjes en snijd ze in kwarten, grote bieten mogen nog een maatje kleiner worden gesneden. Leg de bieten op dubbelgevouwen bakpapier, samen met de oregano en rozemarijn, 6 tenen knoflook en sprenkel wat olijfolie erover. Bindt het bakpapier met een touwtje vast, zodat je een dicht pakketje krijgt. Zet ruim 1 a 1,5 uur in de oven. Check tussendoor of de bietjes al gaar zijn.


Breng een pan met ruime hoeveelheid water aan de kook. Schil de knolselderij en snijd hem in kleine blokjes.

Laat de blokjes ongeveer 30 minuten koken, tot de knolselderij gaar is en giet af. Knijp een teentje knoflook fijn en voeg toe aan de knolselderij. Pureer de knolselderij met de staafmixer tot een gladde puree, voeg een scheutje slagroom toe, zodat er een mooie romige textuur ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Zet weg tot gebruik, voor het opdienen nog even opwarmen.

Tot slot het aller lekkerste; de coquilles! Ik neem vaak de al schoongemaakte coquilles, dit scheelt wat werk. Maak eerst de dressing voor bij de coquilles. Meng wat olijfolie en citroensap en zet even weg.

Neem een grillpan en bak de coquilles in wat boter (goed heet), in 1/1,5  minuut per kant, tot ze mooie lichtbruine 'grillstreepjes' hebben. 

Maak de borden mooi op, in het midden een grote schep knolselderijpuree met een takje rozemarijn. Verdeel daarnaast de coquilles en doe er druppels van de citroenolie overheen. In deze druppels kan je een kleiner druppeltje crema di balsamico spuiten. 


Zet de gepofte bietjes in een schaal op tafel,  de tenen knoflook die gepoft zijn, hebben een zoetige smaak en zijn boterzacht, heerlijk om op brood uit te smeren.




Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

Christmas - Home Sweet Home



Home Sweet Home




zaterdag 15 december 2012

Chioggia bieten uit de oven met mandarijn en pastinaak


Echte seizoensgroenten uit de oven, heerlijk als bijgerecht of als winterse salade met waterkers en blauwe franse kaas.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

1 grote pastinaak 
3 bieten, liefst Chioggia (mooie roze kleurpatroon, maar een combinatie van rode en gele kan ook)
4 teentjes knoflook
takjes tijm
takjes rozemarijn
mandarijn
olijfolie
peper 
zout, liefst Maldon
Wanneer je een salade wilt maken, zorg dan voor extra waterkers en blauwe franse kaas.

Gebruik altijd zoveel mogelijk biologische producten!



Warm de oven voor op 180 graden.
Schil de pastinaak en de bietjes en snijd ze in mooie plakken.
Leg de groenten in een ovenschaal, leg de knoflook tenen ertussen. 
Meng 2 eetlepels olijfolie met het sap van een halve mandarijn. Giet deze dressing over de groenten.
Leg de takjes tijm en rozemarijn erop en bestrooi met zout.  








Zet de groenten ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze beetgaar zijn.
Schep tussendoor een paar keer om.






Neem de groenten uit de oven en bestrooi met wat verse peper, eet smakelijk! Als je de salade maakt, verdeel de groenten, waterkers en franse blauwe kaas op de borden. Doe er wat van de mandarijnolie uit de ovenschaal overheen als dressing.


Eet lekker!

Gingerbread by Hemsley & Hemsley

Hemsley & Hemsley zijn 2 zusjes uit Londen, die samen de food business zijn ingegaan en zorgen voor gezond eten, vol met onmisbare voedingsstoffen. Veel celebrities zijn fan en ik ook!

Het is bijna winter, officieel dan, want het voelt al een tijdje zo, daarom een typische wintersnack. Lekker voor 's middags bij een grote kop thee of chocomelk, op de bank onder een dekentje, genieten!


Het leuke van dit gingerbread is, dat er geen suiker in gaat en maar een kleine hoeveelheid boter. Je kan dus wel zeggen dat dit een gezonde snack is. Door de vele kruiden die erin gaan krijgt dit brood een warme, spicy smaak. 


Als vervanger van suiker wordt er een beetje pure ahornsiroop en rietsuikermelasse toegevoegd.

Ahornsiroop of maple syrup is afkomstig van de Maple tree uit Noord- Amerika. Het ahornsap wat uit de boom komt bevat veel vocht, door dit te onttrekken ontstaat de zoete smaak. Het is beter dan gewone suiker, al moet je hier natuurlijk ook niet teveel van gebruiken.

Rietsuikermelasse was vroeger een afvalsproduct wat overbleef bij het maken van suiker uit suikerriet. Het heeft een bittere smaak, ergens ook wat zoutig en ruikt sterk, dit product heeft een hoog gehalte belangrijke mineralen. Ondanks de bittere/ enigzins zoute smaak wordt het gebruikt om bijvoorbeeld pannenkoeken mee te zoeten. Dit product kan je kopen bij de biologische supermarkt.




Goed, dan nu het recept:

Dit heb je nodig:

2 rijpe bananen 
3 eieren
2 eetl. ahornsiroop
1 theel. vanille extract
30 gr boerenboter
1/2 theel. bicarbonaat of baking soda
220 gr gemalen amandelen
25 gr. gebroken lijnzaad
1/4 theel. gemalen kruidnagel
1/4 theel. nootmuskaat
1/3 theel. kardamom
3,5 eetl. rietsuikermelasse
2 eetl. gemalen gember
20 gram verse gember heel fijn gemaakt
(als je geen verse gember hebt, doe er dan 1 extra eetlepel gemalen gember door).
Snuf zout
Klein beetje extra boter om bakvorm mee in te vetten.

Bakvorm voor cake of een ronde voor taart (hij hoort eigenlijk in een cakevorm, ik had het te laat door en het beslag toen al in een ronde taartvorm gegoten... whoeps)

Gebruik altijd zoveel mogelijk biologische producten!



  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Laat de boter in een sauspannetje smelten op laag vuur, laat de boter rustig afkoelen.
  3. Prak met een vork de bananen in een grote kom fijn. Voeg de ahornsiroop, rietsuikermelasse, eieren, kruiden, boter, vanille, zout en bicarbonaat toe. Meng alles goed met een garde.
  4. Voeg de gemalen amandelen en lijnzaadjes toe en meng alles tot een glad beslag.
  5. Beboter de bakvorm en giet vervolgens het beslag erin. Bak het gemberbrood ongeveer 1,5 uur in een langwerpige cakevorm en 1 uur in een ronde taartvorm.
  6. Laat het gemberbrood rustig afkoelen, lekker met een lik boerenboter.  
 
Eet lekker! <3
Eat well. Love life.



vrijdag 14 december 2012

Renato's Limoncello




Pompoentaart met wortel en geitenkaas


Bizar lekkere taart van mister Ottolenghi! Lees voordat je begint met koken het hele recept even door. Met name het maken van de bodem kost namelijk wat tijd.


Ingrediënten voor het deeg:

- 230 g bloem
- ½ tl zout
- 25 g maanzaad
- 110 g koude boter, in kleine blokjes
- 4-5 el melk

Ingrediënten voor de vulling:
- 500 g pompoen vruchtvlees (schoon gewicht) in blokjes van 2 cm
- 2 el olijfolie
- 1 tl mosterdzaad
- 180 g grof geraspte wortel
- 35 g kristalsuiker
- 2 el witte wijnazijn
- 50 ml sinaasappelsap
- 30 g gesmolten roomboter
- 1 eidooier
- 120 ml slagroom
- 20 g bieslook, fijn geknipt
- 40 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 150 g zachte verse geitenkaas
- zout en zwarte peper

Gebruik altijd zoveel mogelijk biologische producten!

Bereiden:
1. Begin met het deeg. Zeef de bloem in een mengkom en voeg zout en maanzaad toe. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem tot het er uit ziet als grof broodkruim. Giet de melk erbij en roer tot er een deegbal ontstaat. Meng nu niet meer. Druk het deeg plat en leg het in plasticfolie een paar uur in de koelkast.

2. Verwarm de oven op 170'C. Vermeng de blokjes pompoen met 1 el olijfolie en wat zout en peper. Doe ze in een braadslee en laat ze in de oven in 15 min. beetgaar worden. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.

3. Verhit intussen de over gebleven olie in een grote koekenpan en voeg het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze openspringen, doe de geraspte wortel erbij en laat ze regelmatig omscheppend 10 minuten smoren. Roer de suiker, witte wijnazijn en sinaasappelsap door de wortel, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de wortel 20-25 min. zachtjes pruttelen en roer af en toe tot vrijwel alle vloeistof is ingekookt. Neem de pan van het vuur en laat de relish afkoelen. 

4. Vet een vorm van 24 cm  doorsnede met losse bodem of een quichevorm licht in met de gesmolten roomboter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot een ronde lap van 3-4 mm dikte (de eerste keer was het deeg bij mij heel hard geworden en was er geen beweging in te krijgen, door wat meer melk toe te voegen, werd het deeg werkbaar). Leg de lap in de vorm en druk de lap goed tegen de zijkanten van de vorm, snijd het overtollige deeg weg. Zet de vorm minstens 30 min. in de koelkast. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier en leg er een steunvulling * in. Bak de bodem 15 min in een oven op 170'C blind. Verwijder de steunvulling en zet de vorm nog 5-10 minuten terug in de oven tot het deeg goudbruin is. Laat afkoelen. 

* Steunvulling kunnen bijvoorbeeld gedroogde bonen, erwten of rijst zijn. Het deeg in de taartvorm bekleed je een stuk bakpapier en daarop leg je de steunvulling om te voorkomen dat het deeg teveel gaat rijzen. 

5. Schakel de oven naar 180'C. Klop in een grote kom de eidooier met de slagroom tot  zachte pieken en klop er de bieslook, geraspte Parmezaan, een snuf zout en royaal versgemalen zwarte peper door, zet in de koelkast.

6. Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de bodem. Verdeel de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Zet de vorm op een bakplaat en schep de roomvulling op de taart, vul bijna tot de rand.

7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de taart in ongeveer 20 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is . De taart is lauwwarm het lekkerste!

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi



Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

maandag 10 december 2012

Eggs with Leftover Vegetables & Kurkuma


Makkelijke en gezonde maaltijd als lunch of diner. Gebruik groenten die je nog hebt liggen bijvoorbeeld, courgette, spinazie, venkel, paprika, tomaten, aubergine... Champignons kunnen er ook heel goed door. Bak de groenten 5 minuten met wat knoflook en een fijn gesneden uitje in een koekenpan. Maak met een pollepel twee kuiltjes in de groenten en breek daar de eitjes in, laat ze gaar worden tussen de groenten. Zorg dat het eiwit helemaal gestold is. Zelf vind ik het lekker om wat gedroogde rode pepertjes erover heen te gooien, beetje spicy!

Om het helemaal af te maken, kan je een simpel 'dipsausje' maken van yoghurt of kwark. Roer hier een uitgeperst teentje knoflook door, met een snuf zout en een theelepeltje kurkuma (hieronder vind je meer informatie over dit kruid). Meng het goed door elkaar en schep een flinke eetlepel yoghurt op de groenten. 

Lekker, gezond en zo klaar!

KURKUMA

In veel Oosterse landen wordt dit eeuwenoude kruid veelvuldig aan recepten toegevoegd, maar het kent daar ook een belangrijke medicinale toepassing. In India wordt het ook wel het 'heilige poeder' genoemd. Kurkuma zorgt voor een gele kleur in gerechten, vergelijkbaar met saffraan. Het is ook een onderdeel van kerrie, waardoor de gele kleur ontstaat. Qua smaak heeft kurkuma een milde bittere smaak. 

Is het lekker?!

Door een paar gram kurkuma te roeren door wat yoghurt of kwart, met een beetje peper en zout is de smaak lekker, MAAR, de belangrijkste reden om dit kruid te eten is dat het waarschijnlijk een goede (preventieve) werking heeft op verschillende ziektes. 
Er worden momenteel verschillende onderzoeken gevoerd, om te kijken hoe het precies zit. Zo lijkt het er bijvoorbeeld sterk op dat kurkuma kanker kan helpen voorkomen. Daarnaast denkt men dat het kruid een positieve invloed heeft op het tegengaan van dementie.

Altijd goed om te weten!



vrijdag 7 december 2012

Linzen, gekke, kleine, gekleurde bolletjes...

Van rood, geel, grijsgroen tot de beroemde zwarte Beluga linzen en bekende Franse Le Puy linzen. Ze zijn er in vele soorten en maten.

Waarschijnlijk heb je wel eens linzen op, zelf vind ik ze erg lekker, maar wat zijn het nou eigenlijk? 

Linzen zijn peulvruchten en werden vroeger al erg veel gegeten. Ze zijn erg gezond omdat ze rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen en eiwitten. Ze zijn vetarm en bevatten veel vezels. Ze verteren langzaam, waardoor je niet snel na het eten weer trek krijgt.

Sommige linzen koken tot moes, terwijl andere hun vorm behouden (zoals Le Puy linzen).
In het laatste recept wat ik hier geplaatst heb, gebruik ik de Franse Le Puy linzen. 
Uit de Franse keuken komen deze linzen, die worden verbouwd in Le Puy, in omgeving Auvergne.
Aangezien het een Franse specialiteit is, is Le Puy een beschermde naam. Als je erop let zal je vaak misleidende pakjes tegenkomen met bijvoorbeeld de naam: Dupuis, dit zijn dus niet de echte Franse Le Puy lentilles, op de echte staat een keurmerk.

Ook in veel andere keukens worden veelvuldig linzen gebruikt, zoals in de Oosterse keuken, daar zien we de oranje of rode linzen terug, onder andere in Indiase linzenschotels.

Foto: Biologische linzen

Le Puy Linzen met ovengedroogde tomaten en gorgonzola

Lekker winters: Le Puy Linzen, tomaatjes en gorgonzola van chef Ottolenghi


Dit heb je nodig voor 2 personen:
Rode ui, in flinterdunne ringen
1 eetl. rode wijnazijn
1 theel. (liefst Maldon) zeezout
160 gr. Le Puy linzen
3 eetl. olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt
1 ruime eelt. fijngesneden kervel (of peterselie)
1 ruime eetl. fijngeknipte bieslook
2 eetl. fijngehakte dille
50 gr. milde gorgonzola, in grove stukjes

Ovengedroogde tomaten

3 (of meer als je extra wilt maken, ze zijn te  
     lekker) pomodori of romatomaten
4 takjes tijm
1 eetl. olijfolie
2 eetl. dikke balsamicoazijn

Koop alle producten natuurlijk het liefst biologisch!


Begin met de ovengedroogde tomaten. Warm de oven voor op 130 graden. Was de tomaten en snijd ze overlangs in vieren. Leg de parten op de velkant op een bakplaat, die met bakpapier bekleed is.

Verdeel de takjes tijm, sprenkel de olijfolie erover en bestrooi ze met wat zout.
Zet ze 1,5 tot 2 uur in de oven tot ze half gedroogd zijn. Gooi de tijm weg en laat de tomaatjes iets afkoelen. Bewaar de olie en het tomatenvocht wat op de bakplaat is achter gebleven als dressing.






Doe de ringen rode ui in een ruime kom, giet de azijn erover en bestrooi met zeezout. Roer alles door en laat het een aantal minuten staan. Hierdoor worden de ui ringen zachter.


Was de linzen en check goed of er geen steentjes tussen zitten (gebeurt wel eens... ). Doe de linzen in een pan kokend water en laat ze in ongeveer 30 minuten gaar worden.

Laat ze in een zeef uitlekken en meng ze nog warm door de uien heen.
Voeg de olijfolie, knoflook en wat zwarte peper toe. Schep als de linzen zijn afgekoeld de verse kruiden, stukjes gorgonzola en dressing erdoor. 
Proef en voeg zo nodig nog wat peper en zout toe.





Geniet ervan, enjoy your weekend! 



zondag 2 december 2012

Happy Sunday Pancakes

Zondagochtend, een kater of niet, de dag beginnen met pancakes mag vandaag!
Dit recept van Jamie Oliver is onwijs makkelijk te maken en te onthouden.

Dit heb je nodig voor ongeveer 10 kleine american pancakes:

1 (koffie)kop zelfrijzend bakmeel
1 (koffie)kop melk
1 ei
1 peer
Olie of boter om in te bakken
Ahornsiroop 


Bereiding:

Meng het meel, de melk en het ei in een grote kom met een garde. Schil de peer en snijd hem in kleine stukjes. Voeg de peer toe aan het beslag. 
Zet een koekenpan op laag vuur en doe daar een beetje olie of boter in, schep steeds 3 kleine schepjes beslag in de pan, zodat je per keer 3 pancakes kan bakken. 

Gooi een scheutje ahornsiroop over de pancakes en geniet ervan!
Eet naast de pancakes wat yoghurt of vers fruit. 



Eet lekker!
Eat well. Love life.