dinsdag 9 september 2014

Nederlandse Quinoa

Quinoa is populairder dan ooit en de vraag naar deze korreltjes stijgt maar door. Quinoa zijn zaden (dus geen graan), afkomstig uit landen als Peru en Bolivia. Nu dit product zo gewild is, kunnen de boeren de vraag niet meer aan, hierdoor stijgen de prijzen en is het voor de Peruaanse en Boliviaanse bevolking niet meer betaalbaar, terwijl het een van hun belangrijkste voedingsbronnen is. Afgelopen voorjaar kwam de nieuwe oogst binnen, maar daarvoor waren de schappen echt zo goed als leeg, echt alles was gewoon op.

Bij de biowinkels heb ik zelf ook ervaren hoe de prijs van de biologische quinoa omhoog schoot. Uiteindelijk tot zo'n €15,00 per kilo... heftig!

Gelukkig is men op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem, oftewel voor de grote vraag. Zo is er in Nederland, het afgelopen voorjaar, op 17 plekken quinoa gezaaid, wat deze maand geoogst kan worden en vervolgens rond december in de winkels ligt.

Rens Kuijten, die quinoa-man van Nederland geeft in het NRC aan; 'In het westen draagt quinoa bij aan bewuste voeding. Als het hier als gewas en voedingsbron belangrijk wordt, kunnen de ontwikkelingslanden helpen bij het opzetten van quinoateelt.' Dat zou natuurlijk wel heel erg mooi zijn!

Maar goed... nu eens afwachten hoe de eerste Nederlandse oogst zal gaan. Oh ja, tot nu toe is er nog geen Nederlandse biologische versie, maar wat niet is kan nog komen.

Voor nu nog een van mijn lievelingsrecepten met quinoa. De foto is een beetje oud, maar de quinoaburgers zijn oh-zo-lekker! :)
Bron: www.nrcreader.nl, www.nos.nl


Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡