zaterdag 13 september 2014

Healthy Appeltaartje met Amandelmeel, Walnoten en Gekarameliseerde Dadels


Heb je iemand gemist? Iemand bedanken? Of gewoon laten merken dat je blij met iemand bent? Wat is er dan fijner om samen een lekker taartje te eten... Natuurlijk vind ik een (appel)taart met lekker veel suiker en een half pakje roomboter, ongelofelijk lekker! Maar als ik volgende zomer weer in mijn bikini wil rondlopen is het verstandiger om dat niet te vaak te doen. Daarom vandaag een healthy taartje, je kan hem helemaal glutenvrij maken, door de havermout weg te laten. 

Naast een kleine hoeveelheid kokosbloesemsuiker wordt de taart gezoet door dadels, die in een kleine hoeveelheid water gekookt zijn, daardoor ontstaat er een dadelsausje, die karamelachtig smaakt. De havermout wordt gebruikt om de taartbodem knapperig te houden, doordat het vocht uit de appeltjes opneemt.

Als het deeg te vochtig is, voeg dan wat extra amandelmeel toe. Dit taartje heb ik in een kleine hartjestaartvorm gemaakt. Mijn taartje had een laag opstaand randje, anders dan bij taarten die je gewend bent, als een soort bakje waar de appelvulling in gaat. Doe de onderstaande hoeveelheden maal drie, wanneer je een grote taart wilt bakken. 

Dit heb je nodig voor 1 klein taartje:
120 gr amandelmeel
1 ei, losgeklopt
20 gr kokosbloesemsuiker
2 appels, gewassen en in kleine stukjes
1 handje walnoten, gehakt
1 theel. kaneel
1 eetl. kokosolie, gesmolten
1 eetl. havermout
5 dadels (ontpit), in stukjes gesneden
1 eetl. honing
4 eetl water
 snufje zout

Bereiding
Warm de oven voor op 180 graden.
Neem een ruime kom om het taartdeeg te maken. Voeg het amandelmeel, ei, kokosbloesemsuiker,  kokosolie en snufje zout toe en kneed tot je een mooi deeg hebt. Bekleed de taartvorm met bakpapier en bekleed de bodem en kleine zijkantjes met 3/4 deel van het deeg. Verdeel de havermout over de taartbodem.

Zet ondertussen een pannetje met 4 eetlepels water op, met daarin de dadels en een eetlepel honing. Breng dit aan de kook en laat zachtjes pruttelen, roer regelmatig door tot je een mooi bruin dadelsausje hebt, de stukjes dadel blijven erin zitten. 

Hussel in een andere kom de stukjes appel, walnoten, kaneel en het dadelsausje door elkaar en verspreid deze vulling over de taartvorm. Met het overgebleven deeg maak je ruitjes op de taart of zoals bij mij een mooi hart voor op de taart.

Bak de taart in ongeveer 45 minuten tot hij goudbruin gebakken is.


Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡