donderdag 25 september 2014

Freaky Freekeh met Bospaddenstoelen, Zoete Aardappel & Citroendressing




Afgelopen week liep ik even binnen bij Bilder & de Clercq in Amsterdam. Mocht je hier nog nooit van gehoord hebben even een korte uitleg: Bilder & de Clercq is een soort luxe supermarkt waar je dagelijks de keuze hebt uit 14 gerechten, vervolgens koop je de ingredienten in precies de juiste hoeveelheid voor het gerecht. Maar je kunt ook losse producten kopen, fijne kaasjes, worstjes, heerlijke chocolade, popcorn, etc.

Tijdens mijn bezoekje zag ik een soort graan staan, wat ik nooit eerder gezien had; freekeh. Nog nooit van gehoord... Freekeh is een tarwe die onrijp wordt geoogst en die met kaf en al in de zon wordt gedroogd, daarna wordt het in brand gestoken en vervolgens in kleine stukjes gebroken . Doordat het in brand gestoken wordt, krijgt het graan een geroosterde smaak. Het schijnt dat Jamie Oliver dit product als zijn nieuwe superfood ziet. Nou ik was benieuwd, dat begrijp je... Ik kan niet anders zeggen; blij verrast was ik door de smaak en textuur van freekeh. Dus probeer het ook eens! (Bron: www.culy.nl)

Dit heb je nodig voor 2 personen:
100 gr freekeh
1 zoete aardappel, in blokjes gesneden (ongeschild)
150 gr bospaddenstoelen, grof gehakt
2 eetl. parmezaan, geraspt
2 eetl. citroensap
Olijfolie
bosje peterselie, fijn gehakt
peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de freekeh in ongeveer 15 minuten tot het gaar is, maar nog wel een stevige korrel. Leg de zoete aardappel en bospaddenstoelen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en zout. Bak ze in ongeveer 30 minuten tot de aardappel gaar is, (mag nog wel een lichte bite hebben) en de paddenstoelen krokant gebakken zijn.

Maak de dressing door citroensap en olijfolie te mengen, breng op smaak met wat peper, zout en peterselie. Hussel de paddenstoelen, zoete aardappel en freekeh door elkaar. Giet de dressing erover en bestrooi met parmezaanse kaas.

Eet lekker!
Eat well. Love life.


vrijdag 19 september 2014

Hartige Muffins - Kikkererwtenmeel & Courgette. Yum! ♡




Weekend... beetje uitslapen, ontbijtje en koffie bij een tentje in de buurt en vervolgens naar de lekkerste en fijnste winkeltjes om boodschapjes te doen. Zo ziet het begin van een optimale zaterdag er voor mij uit. Rond een uur of twee krijgen we trek in iets lekkers, de oven gaat aan en binnen een half uurtje staan deze muffins op tafel, simpele salade erbij en dan smullen op het balkon in het middagzonnetje... Heerlijk! :)

Deze muffins zijn glutenvrij en bevatten relatief veel vitamientjes, een gezonde, lichte lunch dus. 

Ik maakte er een salade van veldsla, avocado, wortel en tomaatjes bij met een beetje balsamicostroop en olijfolie. Op het moment dat ik dit stukje typ liggen er nog 2 muffins te wachten in de koelkast, die gaan morgen mee naar mijn werk, lekker als tussendoortje of lunch.

Dit heb je nodig voor 6 muffins:
75 gr kikkererwtenmeel
2 eieren, losgeklopt
1 kleine courgette, geraspt
1 lenteuitje, in ringetjes gesneden
1 eetl. peterselie, fijngehakt
1 theel. nootmuskaat
1/2 theel. chilivlokken
1 theel. paprikapoeder
1/2 theel. komijnzaad, gemalen
1 1/2 theel. bakpoeder
1 handje geraspte kaas of 1 grote eetl. hüttenkäse
peper en zout

Bereiding
Warm de oven voor op 180 graden. Vet de muffinvorm in en plaats papieren muffinvormpjes in de grote vorm. Meng alle ingredienten, behalve het kikkererwtenmeel in een ruime kom, voeg daarna beetje bij beetje het meel toe, tot het een stevig beslag is. Voeg wat extra meel toe als het beslag te nat is. Breng op smaak met een beetje peper en zout.

Verdeel het beslag over de 6 vormpjes en bak ze in de oven in ongeveer 30 minuten gaar, tot de muffins goudbruin kleuren. Leg 2 muffins op een bord en schep wat salade erbij.

Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

zaterdag 13 september 2014

Healthy Appeltaartje met Amandelmeel, Walnoten en Gekarameliseerde Dadels


Heb je iemand gemist? Iemand bedanken? Of gewoon laten merken dat je blij met iemand bent? Wat is er dan fijner om samen een lekker taartje te eten... Natuurlijk vind ik een (appel)taart met lekker veel suiker en een half pakje roomboter, ongelofelijk lekker! Maar als ik volgende zomer weer in mijn bikini wil rondlopen is het verstandiger om dat niet te vaak te doen. Daarom vandaag een healthy taartje, je kan hem helemaal glutenvrij maken, door de havermout weg te laten. 

Naast een kleine hoeveelheid kokosbloesemsuiker wordt de taart gezoet door dadels, die in een kleine hoeveelheid water gekookt zijn, daardoor ontstaat er een dadelsausje, die karamelachtig smaakt. De havermout wordt gebruikt om de taartbodem knapperig te houden, doordat het vocht uit de appeltjes opneemt.

Als het deeg te vochtig is, voeg dan wat extra amandelmeel toe. Dit taartje heb ik in een kleine hartjestaartvorm gemaakt. Mijn taartje had een laag opstaand randje, anders dan bij taarten die je gewend bent, als een soort bakje waar de appelvulling in gaat. Doe de onderstaande hoeveelheden maal drie, wanneer je een grote taart wilt bakken. 

Dit heb je nodig voor 1 klein taartje:
120 gr amandelmeel
1 ei, losgeklopt
20 gr kokosbloesemsuiker
2 appels, gewassen en in kleine stukjes
1 handje walnoten, gehakt
1 theel. kaneel
1 eetl. kokosolie, gesmolten
1 eetl. havermout
5 dadels (ontpit), in stukjes gesneden
1 eetl. honing
4 eetl water
 snufje zout

Bereiding
Warm de oven voor op 180 graden.
Neem een ruime kom om het taartdeeg te maken. Voeg het amandelmeel, ei, kokosbloesemsuiker,  kokosolie en snufje zout toe en kneed tot je een mooi deeg hebt. Bekleed de taartvorm met bakpapier en bekleed de bodem en kleine zijkantjes met 3/4 deel van het deeg. Verdeel de havermout over de taartbodem.

Zet ondertussen een pannetje met 4 eetlepels water op, met daarin de dadels en een eetlepel honing. Breng dit aan de kook en laat zachtjes pruttelen, roer regelmatig door tot je een mooi bruin dadelsausje hebt, de stukjes dadel blijven erin zitten. 

Hussel in een andere kom de stukjes appel, walnoten, kaneel en het dadelsausje door elkaar en verspreid deze vulling over de taartvorm. Met het overgebleven deeg maak je ruitjes op de taart of zoals bij mij een mooi hart voor op de taart.

Bak de taart in ongeveer 45 minuten tot hij goudbruin gebakken is.


Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡



dinsdag 9 september 2014

Nederlandse Quinoa

Quinoa is populairder dan ooit en de vraag naar deze korreltjes stijgt maar door. Quinoa zijn zaden (dus geen graan), afkomstig uit landen als Peru en Bolivia. Nu dit product zo gewild is, kunnen de boeren de vraag niet meer aan, hierdoor stijgen de prijzen en is het voor de Peruaanse en Boliviaanse bevolking niet meer betaalbaar, terwijl het een van hun belangrijkste voedingsbronnen is. Afgelopen voorjaar kwam de nieuwe oogst binnen, maar daarvoor waren de schappen echt zo goed als leeg, echt alles was gewoon op.

Bij de biowinkels heb ik zelf ook ervaren hoe de prijs van de biologische quinoa omhoog schoot. Uiteindelijk tot zo'n €15,00 per kilo... heftig!

Gelukkig is men op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem, oftewel voor de grote vraag. Zo is er in Nederland, het afgelopen voorjaar, op 17 plekken quinoa gezaaid, wat deze maand geoogst kan worden en vervolgens rond december in de winkels ligt.

Rens Kuijten, die quinoa-man van Nederland geeft in het NRC aan; 'In het westen draagt quinoa bij aan bewuste voeding. Als het hier als gewas en voedingsbron belangrijk wordt, kunnen de ontwikkelingslanden helpen bij het opzetten van quinoateelt.' Dat zou natuurlijk wel heel erg mooi zijn!

Maar goed... nu eens afwachten hoe de eerste Nederlandse oogst zal gaan. Oh ja, tot nu toe is er nog geen Nederlandse biologische versie, maar wat niet is kan nog komen.

Voor nu nog een van mijn lievelingsrecepten met quinoa. De foto is een beetje oud, maar de quinoaburgers zijn oh-zo-lekker! :)
Bron: www.nrcreader.nl, www.nos.nl


Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

vrijdag 5 september 2014

Salade van Parelgort met Aubergine, Veldsla, Tomaatjes en Geitenkaas van de boerderij




Zoals beloofd vandaag een makkelijk, lekker en gezond recept voor een maaltijdsalade met parelgort. 
Als ik een vullende, gezonde salade wil maken, kies ik altijd voor veel groenten en één soort graan. Daarnaast kun je de salade afmaken met een lekkere topping, pompoenpitten en geitenkaas bijvoorbeeld.

Gerst is een graansoort, die wordt gepeld en geslepen en dan noemt men het parelgort. Vroeger werd het veel gegeten, zoals wij nu pasta of rijst eten. Het heeft een lekkere 'bite' en het geeft lang een verzadigd gevoel. Al eerder maakte ik een soort risotto van parelgort, een echte lievelings, hier vind je dat recept.

Afgelopen weekend waren we op geitenboerderij de Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos, wat een heerlijk stukken geitenkaas worden daar verkocht en natuurlijk liep ik niet met lege handen naar buiten. Ik nam een lekker stuk met fenegriek mee en een schijf verse geitenkaas. Die laatste heb ik in dit recept gebruikt.

Vaak maak ik van dit soort gerechten iets meer zodat ik het later als gezonde lunch mee kan nemen naar mijn werk. Ik had nog een pakje magere spekjes staan, deze heb ik opgebakken en door de salade gedaan, de knapperige bite en de zoute smaak passen erg goed bij deze salade. 

Dit heb je nodig voor 2 personen:

75 gr parelgort, goed afgespoeld
1 aubergine
1 hand cherrytomaatjes
2 handen veldsla
1 handje pompoenpitten, geroosterd
1 schijf verse geitenkaas
2 eetl. olijfolie
1 ui, gesnipperd
scheutje balsamico-azijn
scheutje kokosolie
zout en peper

Bereiding

Bak de ui tot hij glazig wordt in een beetje kokosolie, was de aubergine en snijd in blokjes. Voeg deze toe aan de ui en bak in ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin kleuren en zacht geworden zijn, breng op smaak met een beetje zout en peper. Zet apart en laat afkoelen.
Breng een pan water aan de kook en kook hierin de parelgort in ongeveer 20 minuten gaar. Let op dat je het niet tot pap kookt! Laat de parelgort afkoelen tot hij lauwwarm is.

Halveer de tomaatjes en doe deze met de veldsla en pompoenpitten in een ruime kom. Maak de dressing door de olijfolie met balsamicoazijn te mengen. Snijd de geitenkaas in stukjes en meng vervolgens alle ingredienten door elkaar. Giet de dressing erover en hussel de salade door elkaar. Breng op smaak met een beetje peper en zout.

Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

maandag 1 september 2014

Daar zijn we weer...









Na een perfecte, lange, zonnige zomer met het lekkerste eten, beste wijntjes, gezelligste mensen, zwoele zomeravonden met de meest mooie luchten, maar ook heftige regen- en onweersbuien en (bijna) tropische stormen op het strand, zijn we inmiddels weer thuis... Ondanks dat we heel erg uitkijken naar het voorjaar genieten we nu even lekker van de nazomer in de stad. Ook niet verkeerd!

Nu ik weer thuis ben zal ik uiteraard weer de meest lekkere en gezonde recepten hier gaan posten. Om te beginnen met een salade van parelgort, met geitenkaas van de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Dit recept komt eind deze week online. Natuurlijk volgen er dan ook weer een aantal #happyfoodmoments! Tot snel! :)

Eat well. Love life.  ♡