dinsdag 6 mei 2014

Hollandse Asperges met een Witte Wijnsaus


Het is alweer een even aspergetijd en dat betekend dat de asperges klaar zijn om geoogst te worden. Witte asperges worden onder de grond in het donker geteeld en blijven daardoor licht van kleur, in tegenstelling tot groene asperges die boven de grond groeien. Het aspergeseizoen duurt in Nederland ongeveer 2 maanden. Als het dan eenmaal zover is, zorg dat dan je asperges van goede kwaliteit koopt en geniet er van zolang ze te verkrijgen zijn.

Eerder plaatste ik een recept voor fluweelzachte aspergesoep en een recept voor een lekkere aspergesalade. Maar vandaag een heerlijke (ietwat ongezonder) recept van Hollandse asperges met een romige saus met witte wijn, ham, ei en peterselie.

De asperges schil je met een dunschiller, kook de schillen mee en bewaar het kookvocht, dit is heerlijk als basis voor een aspergesoep. Als het water is afgekoeld, kan je het invriezen om later te gebruiken.


Dit heb je nodig voor 2 personen:
12 asperges
2 eetl. bloem
2 eetl. boter
200 ml melk
175 ml witte wijn
4 plakken beenham
2 eieren, hard gekookt
bosje peterselie, fijngehakt
peper en zout

Bereiden
Schil de asperges en snijd de harde uiteindes eraf. Breng een grote pan water aan de kook en maak hierna eerst de saus. Neem een pan met dikke bodem en laat de boter smelten op laag vuur, roer ondertussen de bloem erdoor, blijf 7 minuten goed door roeren. Giet vervolgens in kleine scheutjes de melk en vervolgens de witte wijn toe. Roer door tot je een gladde saus hebt. 

Kook de asperges in ongeveer 10 minuten gaar, als dit zover is kan je er met een vork in prikken.

Snijd de eieren in fijn en 2 plakken ham in reepjes. Roer de eieren, ham en peterselie door de saus. 
Giet de asperges af (bewaar eventueel het kookvocht voor een aspergesoep) en laat uitlekken. Leg de asperges op een bord, giet de saus erover en leg de plakjes ham over de asperges.


Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡