dinsdag 31 maart 2015

5x Ei

Yes! Dit weekend is het Pasen en dat betekend; lekker lang weekend, extra tijd om uitgebreid te ontbijten of brunchen. Alleen maar dingen doen waar je zelf zin in hebt, oh wat fijn! Bij Pasen horen natuurlijk eieren, in alle soorten en maten. Daarom vind je hieronder 5 verschillende ei-recepten. Er staat vast iets lekkers voor je tussen. Als je klikt onder de foto, opent het recept. Geniet van het lange weekend!








Fijne Paas!


woensdag 25 maart 2015

Voorjaars Quinoa-risotto!

 
Een week na de detox probeer ik het gezond en 'licht' eten nog enigzins vol te houden en dat gaat best aardig (op een halve bak B&J dit weekend na...). Al eens eerder maakte ik een lichtere variant op de échte Italiaanse risotto, met parelgort in plaats van risottorijst. Die vond ik al erg lekker, maar nu heb ik een nieuw recept met quinoa en oh my... dit is zo'n lekker gerecht dat het automatisch op mijn lievelings-lijst terecht komt. Wat een fijne risotto, die smaakt naar het voorjaar en het qua geur niet onder doet voor een echte stevige risotto. Om het gerecht compleet te maken, maakte ik er peterselie-munt olie bij (recept van de zusters Hemsley & Hemsley).

Vaak kook ik wat extra, zodat ik een portie kan invriezen of mee kan nemen als lunch. Dit recept is eigenlijk voor 4 personen, maar ik waarschuw je nu alvast; wij konden er krap 3 porties uithalen, zo lekker!

Hou je van spicy? Voeg dan een rode peper toe, deze bak je mee met de ui en knoflook. Bij 'gewone' risotto moet je de pan in de gaten houden, roeren en steeds opnieuw scheutjes bouillon toevoegen, bij quinoa is dat niet nodig, dus eigenlijk een soort luie risotto. Af en toe even roeren is voldoende.
Goed ik kan nog even door blijven gaan of nu gewoon het recept met jullie delen. Geniet er vooral heel erg van!

Dit heb je nodig voor 2 grote eters of 4 kleine eters:
250 gram quinoa
450 gr doperwten (bevroren of vers)
1 venkel, in middelgrote stukken gesneden
0,5 liter bouillon
2 teentjes knoflook, geperst
1 rode ui, gesnipperd
1 theel. gedroogde tijm
kokosolie om in te bakken
geraspte kaas (pecorino of parmezaan)

Voor de kruidenolie:
1 teentje knoflook
30 gram peterselie, fijngehakt
10 gram munt
flinke scheut olijfolie
rasp van 1 citroen
peper en zout

Bereiden
Maak de kruidenolie door de ingredienten met elkaar te mengen, de kruiden moeten nét onder de olie staan. Breng op smaak met peper en zout en laat de smaken in de olie trekken.

Breng de bouillon aan de kook en spoel de quinoa goed af onder stromend water.
Bak de knoflook en ui in wat kokosolie tot hij glazig wordt. Voeg de quinoa en tijm toe en schep door het ui-mengsel. Voeg na ongeveer 2 minuten een flinke scheut bouillon toe zodat de quinoa onder water staat. Laat de quinoa in ongeveer 12 minuten gaar koken. Voeg halverwege de venkel toe en laat deze beetgaar koken. Tussentijds kan je extra bouillon toevoegen, als de quinoa te droog kookt.
Voeg na tot slot de doperten toe en laat deze 4 minuten mee koken tot ze gaar, maar nog knapperig zijn.

Schep de risotto op en verdeel er wat kruidenolie en geraspte kaas over.

Eet lekker!

woensdag 18 maart 2015

Review: Detox van Sapje





Nooit eerder heb ik een detox gedaan, ontgiften, van de term alleen al kreeg ik kippenvel. Ondanks dat wil ik altijd alles graag zelf proberen, helemaal omdat ik wel geloof dat een detox je immuunsysteem kan versterken, door alle giftige stoffen die we dagelijks binnen krijgen, te lijf te gaan. Omdat de detox van Sapje 'maar' drie dagen duurt, leek mij dit perfect. Hele erge mazzel had ik omdat ik mee deed aan een winactie via I love health en ik de detox van Sapje in de wacht sleepte, yes!

Detox van Sapje
Twee weken geleden nam Joël van Sapje contact met mij op en kon ik aangeven wanneer ik wilde starten met de detox. Vlug bladerde ik door mijn agenda, om het meest rustige weekend uit te kiezen. Joël legde kort nog wat dingen uit en mailde mij een uitgebreide handleiding met alle benodigde informatie. Hierin staat onder andere hoe je jouw leefgewoontes aan kunt passen in voorbereiding op de detox. Zo begon ik vorige week met het afbouwen/ afkicken van bepaalde voedingsmiddelen. Denk aan cafeïne en alcohol, maar ook dierlijke producten zoals zuivel, eieren, vlees en vis. Eigenlijk eet ik vaak al vrij weinig vlees en vis, dus dit is voor mij geen probleem. Daarentegen kaas en eieren, vond ik erg lastig. Op de vooravond van de detox, kwam Joël langs met een houten krat met daarin verschillende soorten sapjes, 3 flessen gevitaliseerd water, kamillethee, detoxsoep en zelfs een potje deodorant op natuurlijke basis. Die deo is trouwens erg lekker, gemaakt van kokosolie.
Joël vertelde ook nog even over de mogelijke symptomen van ontgiften, denk aan; misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, zweten, opgeblazen gevoel, etc. Oeps, al die tijd was ik zo enthousiast geweest over mijn prijs, nu begon ik bijna te twijfelen...

Mijn eerste detox ervaring
Dag 1 heb ik minder energie en met vlagen voel ik mij licht misselijk. Na het soepje 's avonds word ik weer helemaal wakker en voel ik de energie terugkomen. Gedurende de dag heb ik geen hongergevoel, wel trek, vooral 's morgens.  Ik heb het erg koud, lig de hele dag op de bank onder een dik dekbed, met een kruik en wollen vest aan.
Ik doe het vandaag erg rustig aan, kijk filmpjes, schrijf wat blogs, maak een opdracht voor mijn werk en loop een rondje buiten. De sapjes vind ik verrassend smaakvol, ik was gewaarschuwd voor het superfoodsapje met algen, maar zelfs die valt mee. Dat scheelt toch wat. Vooral het oranje 'Fresh' sapje met wortel en kaneel is heerlijk! Jammer dat je die maar één keer per dag mag drinken. De volgende ochtend sta ik op de weegschaal en ben ik 0,6 kilo kwijt.

Dag 2 heb ik duidelijk meer energie, ik heb relatief kort geslapen en word toch uitgerust wakker. Gedurende de dag krijg ik wel zin om te eten, gewoon even iets lekkers... Vandaag een stuk gelopen, ik voel me prima. Alleen oppassen met snel opstaan of snelle bewegingen, dan ben ik kort duizelig. Blij dat morgen de laatste dag is, in de fruitmand ligt een mango te wachten, smachtend kijk ik er naar uit. Ik heb het iets minder koud, nog steeds wel koude handen, maar geen kruik meer nodig. De volgende ochtend sta ik op de weegschaal en ben ik 0,5 kilo kwijt.

Dag 3 weer word ik vroeg wakker, ik heb erg veel energie en zin om op te staan. Ik heb zin in de sapjes en zie er niet tegenop. Ik moet de tijd in de gaten houden zodat ik steeds het sapje neem. Ik merk dat mijn lichaam gewend begint te raken aan minder eten, waardoor ik geen hongergevoel heb.
Nog steeds ben ik soms kort even duizelig en ik hou last van koude handen. Deze dag vliegt voorbij, ik ga naar mijn werk, de zon schijnt en ik ben me bewust dat dit de laatste dag is. Ergens vind ik het zelfs jammer. De volgende ochtend sta ik op de weegschaal en ben ik 0,2 kilo kwijt. En oh, wat ben ik trots op mezelf! Ik heb het gehaald, ik, de persoon die wanneer ze 's morgens opstaat al nadenkt over wat er 's avonds gegeten zal worden, heeft 3(!!!) dagen geleefd op sap en een minisoepje 's avonds.

Dag 4 vandaag mag ik weer groente en fruit eten, oooh wat is dit heerlijk; als ontbijt maak ik een bietensapje, stukjes mango en blauwe bessen. Daar verkijk ik me gelijk al op, ik krijg het niet op. Na het sapje, zit ik vol. Haha, ik keek zo uit naar die mango. De mango neem ik mee als tussendoortje en als lunch eet ik een fijne salade van venkel, courgette en komkommer met een handje pompoenpitten met olijfolie. Yum!
Vanaf nu begin ik weer langzaam met opbouwen, ik geniet dubbel van alles wat ik eet en voel me sneller verzadigd.

Conclusie
Deze detox vond ik een bijzondere ervaring, een uitdaging voor mezelf; fysiek en mentaal. Echt een cadeautje voor mijn lijf! Ik voel me fit en heb bergen energie. Pluspunt is dat je zelf niets hoeft te bereiden en dat de sapjes vers bevroren bij je thuis geleverd worden. Daarnaast blijven de mensen van Sapje erg betrokken, Joël stuurde regelmatig een whatsappje om te vragen hoe het ging.
Mijn goede voornemen is om elke 6 maanden een detox te gaan doen. Een aanrader dus!


donderdag 12 maart 2015

Zoete Aardappel- en Pompoensoep met Amandelschaafsel


Al een paar maanden denk ik erover om een detox te doen, maar wat voor soort detox, ik had geen idee... citroenkuur, sapkuur, detox baden, etc. er is teveel om op te noemen en eigenlijk zie ik door de bomen het bos niet meer. Wel lijkt het mij prettig om zeker te weten dat ik genoeg vitaminen en mineralen binnen krijg, dat geeft toch een fijner gevoel dan alleen water met citroen lijkt me.

Zelden doe ik mee met win-acties, maar toen ik twee weken geleden op ilovehealth.nl een detox win-actie van Sapje tegen kwam, kon ik niet anders dan een reactie achterlaten. Je voelt het al aankomen; ik heb gewonnen! Wauw... mijn weekend kon niet meer stuk.

Aanstaande zaterdag begint het sappen en de kuur duurt 3 dagen. Minimaal 3 dagen van tevoren begin je met het afbouwen van bepaalde voedingsstoffen, denk aan cafeïne, dierlijke producten, zuivel en koolhydraten van brood, rijst en suikers.

Phoe, de eerste afbouw-dag zit erop en ik moet hier al best aan wennen. Want na deze eerste dag mis ik kaas, gewoon lekkere Hollandse kaas (of Franse mag uiteraard ook). Op een cracker, door een salade of tussendoor een klein blokje... Maar goed, dit is nog maar het begin, dus even doorzetten de komende dagen!

Gisteravond at ik een stevige zoete aardappel- en pompoensoep, dit super simpele recept vind je hieronder. Ik zal jullie op de hoogte houden hoe de detox gaat!

Recept - Zoete aardappel met amandelschaafsel

Dit heb je nodig voor 1 pan:
1 grote zoete aardappel, schoongemaakt in blokjes (eventueel geschild)
1 kleine pompoen, geschild, ontpit en in blokjes
1 rode ui, fijngesneden
1 rode peper, in kleine ringetjes
1 laurierblad
1 theel. paprikapoeder
1 liter water
amandelschaafsel (als topping)
peper en zout
kokosolie

Bereiden
Neem een soeppan en bak hierin de ui in kokosolie glazig. Voeg de rode peper, paprikapoeder, pompoen en zoete aardappel toe en laat 5 minuten meebakken. Schep regelmatig om.
Schenk vervolgens het water erbij en het laurierblad. Laat het geheel 15 minuten op laag vuur koken tot de pompoen en zoete aardappel gaar zijn.
Schenk de soep in een blender en maak er een gladde soep van. Voeg eventueel nog wat extra water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met zout en eventueel wat peper.

Schep in kommetjes en strooi wat amandelschaafsel in de soep.

Eet lekker!



maandag 9 maart 2015

Boek: HEMSLEY & HEMSLEY- de kunst om goed te eten


Jasmine & Melissa Hemsley tijdens de kookworkshop bij Dille & Kamille Amsterdam, georganiseerd door Fontaine Uitgevers voor de presentatie van het boek 'De Kunst Om Goed Te Eten' geschreven door de zusjes Hemsley




Er zijn van die kookboeken waar ik echt naar uitkijk tot ze in de winkel liggen. Dit kookboek van de zusjes Hemsley & Hemsley is hier overduidelijk een van!

Gezond eten... alles lijkt al wel gezegd; tegenwoordig lijken alle boeken, blogs, recepten gefocust op 'healthy food' maar deze twee zusjes uit Londen volg ik al zo'n 4 jaar en zij liepen als ware strijders voor de meute uit. Een fijn blog hebben Jasmine en Melissa, waar ze originele recepten plaatsen, die (vrijwel) geen geraffineerde suikers, gluten en koolhydraten bevatten. Eerder liet ik mij inspireren door hun recepten, voor bijvoorbeeld een stevige broccolisoep en dit winterse gingerbread.


Afgelopen vrijdag was ik aanwezig bij de kookworkshop met Jasmine en Melissa Hemsley, uitgenodigd door Fontaine Uitgevers.

Wat een enthousiaste meiden, ze zien eruit om door een ringetje te halen en weten daarnaast  ontzettend veel te vertellen over gezonde voeding en dat alles zonder sterallures. Heerlijk! Tijdens de kookworkshop maakten we krachtige bouillon, pasta van courgette, inderdaad ja, zoiets als het recept wat ik afgelopen week plaatste en we aten overheerlijke brownies van zwarte bonen (!!!).

Zoals je in de modewereld trends hebt, zo zijn die ook in voedingsland op te merken. Momenteel is het een hype om gezond te leven, slowjuicers zijn niet aan te slepen en sapbarren poppen als paddenstoelen uit de grond. Jasmine vertelde ons dat wat sapjes betekenen voor veel mensen op dit moment, bouillon dat voor hen is. Ze vertelde dat er in New York zelf een bouillonbar is geopend, waar je verschillende soorten bouillon kunt kopen. Dus wie weet zitten we over een half jaar niet meer massaal aan de sapjes, maar aan de kopjes bouillon.

De bouillon die volgens Jasmine het beste is voor je lichaam is, is hun zogenaamde 'botten-bouillon'. Deze bouillon maak je door verschillende kruiden en de botten/ karkassen van dieren of vis langzaam te laten koken. Belangrijk is dat de dieren lekker buiten hebben rondgelopen. In de botten zitten allerlei goede mineralen en stoffen die tijdens het koken in de bouillon terecht komen. Het recept voor deze heerlijke bouillon (yes, ik heb hem geproefd tijdens de workshop) staat natuurlijk in het boek.

Na deze leuke ochtend, waarin we gekookt, geproefd en natuurlijk gegeten hebben, nam ik het boek mee naar huis, zette een pot verse gemberthee en kroop met het boek onder een dekentje op de bank. Ik kan jullie vertellen; het boek is een aanrader!

Dit boek is geen standaard receptenboek, het begint met de uitleg over bepaalde producten, de werking van kruiden en een stuk uitleg hoe je lichaam reageert op bepaalde soorten voeding; Jasmine en Melissa delen hun filosofie over voeding.

Na het hoofdstuk over welke voeding het beste voor je lichaam én geest is, vind je zo'n 150 recepten, in de bekende categorieën; ontbijt t/m gebak en nagerechten. Elk hoofdstuk begint met een inleiding, waar je tips krijgt en interessante combinaties leest. 
Je komt veel bekende recepten tegen, zoals pannenkoekjes, curry, stamp- en stoofpotjes, maar alle ingredienten zijn volgens de Hemsley filosofie gekozen. Dit betekent dat de gerechten geen geraffineerde suikers, gluten en weinig koolhydraten bevatten.

Het laatste deel van het boek bevat basisrecepten en basisbereidingen, menu suggesties en tips voor als je uit eten gaat en tóch gezond wilt weten. 

Lang heb ik niet op de bank met het boek gelegen, want mijn handen begonnen te kriebelen om te gaan koken en dat heb ik dan ook gedaan. Ik maakte de frietjes van courgette, écht heerlijk door de knapperige parmezaan! Als cadeautje voor Merel maakte ik een potje boerenkool pesto, die ik natuurlijk eerst zelf geproefd heb, dit ga ik vaker maken, gezond door de boerenkool, maar toch erg smaakvol door de noten en citroen.

Kortom: het boek bevat vernieuwende recepten, veel informatie over voeding, het leest lekker weg en er staan prachtig, heldere foto's in. En het belangrijkste voor mij: de recepten zijn absoluut niet ingewikkeld om te maken. Fijn boek!

Info:
Auteur: Jasmine Hemsley & Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers BV, Hilversum
Uitgave: Maart 2015
Aantal bladzijden: 320
Soort: Hardcover
ISBN: 978 90 5956 586 9

Veel kook- en leesplezier!

vrijdag 6 maart 2015

Lunch TO-GO: Gezonde Lunch om mee te nemen, deel 2

Lunch op je werk, school of onderweg, dit blijft soms lastig, snel even een zogenaamd broodje gezond of je laten verleiden bij de bakker op de hoek.

Om jullie een handje te helpen en te blijven variëren zal ik eens in de zoveel tijd een aantal lekkere lunch tips geven. Al eerder poste ik een bericht vol met lunchtips, dus wil je extra ideeën, kijk dan nog eens hier.

Het lijkt lastig om goed te lunchen, maar eigenlijk valt het best wel mee... Een simpele, maar goed vullende salade; in de winter een lekker warm soepje; zelf gebakken speltbrood of bijvoorbeeld de kikkererwten-courgette muffins, voor ieder wat wils! Hieronder vind je een aantal tips zodat je altijd een lekkere lunch bij je hebt. Blijf variëren zodat je niet elke dag hetzelfde mee neemt en zorg ervoor dat je altijd wat gezonde tussendoortjes bij je hebt. Een handje nootjes, pure chocolade of worteltjes.

Deze gerechten kan je ook prima als avondeten maken en de restjes mee naar je werk/ school nemen. Lekker makkelijk!

Deze tomaat-kikkererwtensoep vult goed en daarnaast vind ik het heerlijk om op koude dagen tussendoor een lekker soepje te eten. Soms eet ik er een simpele groene salade bij, soms is alleen de soep voldoende.


Dol ben ik op brood, het liefst eet ik 3 maaltijden per dag brood, maar dat is niet zo verstandig voor mijn lijn. Het allerlekkerste  is natuurlijk zelf gebakken brood. Dit recept voor speltbrood is een van de populairste recepten op mijn blog. Heb jij hem al eens gemaakt? Maak er zelf wat hummus bij of smeer er een halve avocado op. Yum!

Deze heerlijke salade met aubergine, tomaat, geitenkaas en parelgort kan je de avond van tevoren maken. Of je vriest de aubergine en (gaar gekookte) parelgort in, zodat je die alleen nog hoeft te laten ontdooien. Deze salade vergt dus iets meer voorbereiding, maar is dan zeker de moeite waard! Sterker nog; dit is een van mijn lievelings salades! :)

Elke dag een salade of soepje is prima, maar liever heb ik wat meer afwisseling, soms gewoon iets totaal anders, wat toch goed vult en vooral lekker is! Vandaar deze hartige muffins van kikkererwtenmeel en courgette. 

Maak deze salade de dag van te voren en je hebt een super lunch! Eventueel maak je het als avondeten en neem de de volgende dag de restjes mee naar je werk. 


Eet lekker! 

woensdag 4 maart 2015

'Courgetti' Bolognesesaus


Morgen is het zover! Dan komen Melissa en Jasmine Hemsley naar Nederland voor de presentatie van hun bestseller 'The art of eating well' in het Nederlands: 'De kunst om goed te eten'.
Het leuke is dat ik vrijdagochtend aanwezig ben bij de kookworkshop die de zusjes Hemsley geven in Amsterdam. Morgen is er een speciale avond bij het Rijk van de Keizer, de kaarten voor deze avond zijn uitverkocht, een groot succes dus! Helaas ben ik hier niet bij aanwezig, maar ik ben heel benieuwd hoe deze avond zal zijn. 

Ik ben erg benieuwd naar het boek en ik hoop dat er een aantal spiralizer recepten in staan, want ik ben de gelukkige eigenaar van het apparaat waarmee je groenten slierten (groente spaghetti/noodles) kan maken. Check de Hemsley & Hemsley site voor meer informatie over dit handige apparaat! 

Ik maakte deze zogenaamde 'courgetti' met bolognesesaus; koolhydraatarm en boordevol vitaminen. Yum!

Dit heb je nodig voor 2 personen:
6 tomaten, in stukjes gesneden
4 wortel, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
2 courgettes
200 gr biologisch gehakt
1 rode ui
2 teentjes knoflookgeraspte parmezaan
1 theelepel paprikapoeder
1 rode peper, fijngesneden
basilicum en peterselie
peper en zout

Bereiden
Begin met de saus door de ui, knoflook en peper glazig te bakken. Voeg vervolgens de tomaten toe met een scheutje water en laat pruttelen tot je een tomatensausje krijgt. Voeg de wortel, bleekselderij en kruiden toe en laat ze op laag vuur ongeveer 10 minuten garen in de saus. Wanneer de saus droog is roer er dan een scheutje water door.

Was de courgettes en draai er slierten van met de spiralizer. Snijd ze in stukken als ze te lang worden.
Bak het gehakt in een droge koekenpan rul en roer er dan paprikapoeder door. Schep het gehakt vervolgens door de saus en breng op smaak met peper en zout.

Laat de 'courgetti' kort stomen en warm worden door ze op de saus te leggen en een deksel op de pan te doen. Na een minuut of 3 is het klaar. Je kunt ook langer wachten, de courgette wordt dan zachter. Schep op en strooi wat parmezaanse kaas over het gerecht. Klaar is kees!

Eet lekker!