dinsdag 26 maart 2013

Home Made Frietjes met Mayo

Heb jij af en toe ook zoveel zin in een frietje met mayo? Tijdens de Culiperslunch (waar producenten hun nieuwe producten presenteren) kreeg ik een papieren zak vol 'Hoeksche Rooie'. Dit is een aardappelsoort, geteeld door de Hoekschewaardse Telers, die samen al jaren aardappels telen in (verrassend) de Hoeksche Waard, dit ligt onder Rotterdam. Deze aardappels zijn dan ook een typisch streekproduct. Ze hebben een prachtig mooie rode kleur en zijn vol van smaak. Aangezien ik zelf niet zo'n fan van gekookte aardappels ben, heb ik er frietjes van gemaakt, in de oven gebakken natuurlijk! Ik moet zeggen dat ze echt lekker knapperig waren, laat ze minimaal 45 bakken.

Om ze net wat meer 'bite' geven heb ik ze gemarineerd in olijfolie met wat paprika- en chilipoeder. Deze aardappels zijn zeer geschikt om lekker met schil te eten, scheelt weer wat werk en extra lekker!

Wat eet je hierbij? Natuurlijk: huisgemaakte mayonaise, zo klaar en romig van smaak!
Is dit de eerste keer dat je mayo maakt? Het goedje schift snel, voeg daarom in het begin, druppel voor druppel de olijfolie toe.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

Frietjes
8 Rooie Hoeksche aardappels
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
Snuf zout
Scheutje olijfolieMayonaise
140 ml olijfolie
1 eidooier
1 theelepel dijonmosterd
scheutje citroensap
peper en zoutBereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aardappels en droog ze af. Snijd ze in partjes en schud ze droog in een theedoek. Hoe droger, des te knapperiger de frietjes. Meng in een ruime kom de olijfolie, paprika- en chilipoeder. Hussel de frietjes door het oliemengsel.

Spreid ze vervolgens uit op een bakplaat, schilkant naar beneden, snuf zout erover en bak ze in 45 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Maak in de tussentijd de mayonaise. Doe de eidooier in een kommetje en meng met een garde de mosterd erdoor. Voeg een beetje peper en zout toe.
Vervolgens kan je, druppel voor druppel, de olijfolie toevoegen, blijf onafgebroken kloppen. Wanneer dit goed mengt, kun je een dun straaltje olijfolie erin gieten, nog steeds blijven kloppen!
Wanneer de helft van olijfolie gemengd is, voeg je het citroensap toe. Ga door met een dun straaltje olijfolie tot alles is opgenomen. Klaar is je home made mayo!


Eet lekker!

Eat well. Love life. ♡

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dankjewel voor je reactie! ♡